ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

Μετά τον πανικό που επικράτησε από τη διαπίστωση της πλήρους κατάρρευσης των εσόδων, στο υπουργείο Οικονομιών έχει σημάνει συναγερμός.  Δραματική η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων. Δεν αποκλείεται διαβούλευση με την Τρόικα για αύξηση του δανεισμού ή «χέρι» στα κεφάλαια του ΤΧΣ. 

Μετά την αποκάλυψη, ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι εκτιμήσεις για την υστέρηση στο τέλος του έτους, όσον αφορά στα έσοδα, είναι ότι θα φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ, οι συσκέψεις είναι συνεχείς, και ο τόνοι δραματικοί.

Είναι χαρακτηριστικό

ότι από τις αρχές του μήνα, η μείωση των εσόδων έχει εκτοξευθεί στο 30%, ενδεικτικό της πολιτικής ρευστότητας που οδηγεί τους πολίτες στην επιλογή να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο. Πολλές φορές άλλωστε δεν πρόκειται για επιλογή αλλά για αδυναμία.

Στο υπουργείο πάντως, ετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για συχνότερη ή και μεγαλύτερη (όσον αφορά στο ύψος) έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες, για μισθούς – συντάξεις.

Δεν αποκλείονται διαπραγματεύσεις με την Τρόικα των δανειστών, καθώς μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην τους.  Μια άλλη σκέψη, είναι να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς τα ταμιακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα τέλη Ιουνίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στις εφορίες, στο ΣΔΟΕ και στους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εντατικοποίηση των ελέγχων ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποστολή ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε οφειλέτες του δημοσίου – ακόμη και για χρέη κάτω των 500 ευρώ – να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους ώστε να αποφύγουν κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα