ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΙΤΤΑ ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

14:20 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

 Έκκληση για παύση των κινητοποιήσεων απηύθυνε ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας την άμεση καταβολή 400 εκατ. ευρώ σε φαρμακοποιούς, προμηθευτές και εργαζόμενους, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν ακολουθεί εκβιαστικές τακτικές, ζητώντας τη συναίνεση όλων για την εξεύρεση λύσης.


Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Την άμεση πληρωμή περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ σε Φαρμακοποιούς, Προμηθευτές και Εργαζόμενους ανακοίνωσε σήμερα ο υπηρεσιακός Υπουργός Υγεία, Χρ. Κίττας, απευθύνοντας έκκληση για συναίνεση όλων ώστε να βρεθεί λύση.

Ο

κ. Κίττας ξεκαθάρισε ότι δεν εκβιάζει τους Φαρμακοποιούς να ξεκινήσουν εκ νέου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, για να τους δώσει χρήματα, αλλά τους ζητάει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις από τη στιγμή που καταβάλλονται χρήματα.

«Δεν κάνω μικροπολιτική είμαι εδώ για ένα μήνα. Δεν αλλάζω αυτά που πιστεύω», είπε φανερά εκνευρισμένος, ενώ ζήτησε από τους δημοσιογράφους να συμβάλουν ώστε να καθησυχαστούν οι ασθενείς.

Ο κ. Κίττας διευκρίνισε πως και τα 70 εκατ. που απομένουν για το Μάρτιο θα δοθούν άμεσα καθώς βρίσκονται ήδη στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες ημέρες έχει οκταπλασιασθεί ο αριθμός των ασθενών, κυρίως καρκινοπαθών, σε Ευαγγελισμό και Ασκληπιείο που σπεύδουν να βρούνε τα φάρμακά τους. Βέβαια, ο υπηρεσιακός υπουργός απέδωσε το συνωστισμό των τελευταίων ωρών στην αγωνία των ασθενών για τα φάρμακά τους, γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο.

Σε ότι αφορά τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι είναι λίγα και ότι γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά φαρμακεία που θα δίνουν τα ακριβά φάρμακα. Σχετική πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ έγινε προς τον Πρόεδρο των Φαρμακοποιών και έτσι αναζητούνται 50 ιδιωτικά φαρμακεία στην Αθήνα και 50 στην περιφέρεια που θα χορηγούν φάρμακα υψηλού κόστους, με έξοδα του Οργανισμού.

Επιπλέον, ο κ.  Κίττας υποστήριξε πως τις επόμενες ημέρες θα χορηγηθούν μέσω του υπουργείου Οικονομικών άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία, αλλά και ακόμη 40 εκατομμύρια για την πληρωμή εφημεριών γιατρών και υπερωριών του προσωπικού.

Με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιχειρείτε να επιλυθεί το πρόβλημα του εγκλωβισμού των χρημάτων στα νοσοκομεία και τα οποία προορίζονται για τους προμηθευτές.

Μάλιστα, ο κ. Κίττας χαρακτήρισε τους προμηθευτές «δοκιμαζόμενους», καθώς δεν έχουν λάβει χρήματα για περισσότερο από 1,5 χρόνο. «Ελπίζουμε να βρεθεί λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες ώστε οι δοκιμαζόμενοι προμηθευτές να μπορέσουν να αντλήσουν τα χρήματα και να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα