ΔΝΤ: Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΒΛΑΠΤΕΙ

Σύσταση προς την Πορτογαλία να μην υιοθετεί υπερβολικά μέτρα λιτότητας έκανε σήμερα το ΔΝΤ το οποίο τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγικότητα.

«Αν γίνονται μόνον περικοπές στον προϋπολογισμό, η οικονομία δεν θα επιβιώσει», δήλωσε ο Αμπέμπε Σελασιέ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας του ΔΝΤ που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λισαβόνα.

Η τρόικα

στην Πορτογαλία εκτιμά τις επιδόσεις της χώρας σε σχέση με το ύψους 78 δισεκ. ευρώ πρόγραμμα στήριξης της χώρας.

Την Τρίτη ολοκλήρωσε την πέμπτη επίσκεψή της εκεί και συνέστησε να χαλαρώσουν οι στόχοι της Πορτογαλίας για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Έτσι θα επιτραπεί φέτος στη Λισαβόνα ένα έλλειμμα 5% επί του ΑΕΠ της και 4,5% για το 2013, ενώ προηγουμένως είχαν συμφωνηθεί όρια 4,5% και 3% αντιστοίχως.Ωστόσο η Πορτογαλία θα πρέπει στη συνέχεια να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5% το 2014, αν η σύσταση εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το συμβούλιο του ΔΝΤ.

Οι στόχοι χαλάρωσαν ώστε να αποφευχθεί μια «υπερβολική ένταση» στην οικονομία, δήλωσε ο Σελασιέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πούμπλικο.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε πως η τρόικα πίεσε την Πορτογαλία να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και να αυξήσει αυτές των εργαζομένων, αν και χαρακτήρισε το μέτρο λογικό.

Το μέτρο, το οποίο ισοδυναμεί με μισθολογική μείωση για τους εργαζομένους, δέχθηκε εκτεταμένες επικρίσεις στην Πορτογαλία όταν ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Η επίλυση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας μειώνοντας απλώς τους μισθούς δεν θα φέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Σελασιέ και πρόσθεσε ότι εκτός από τη μείωση των δαπανών, «είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε επίσης μεταρρυθμίσεις που να βελτιώνουν την παραγωγικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα