ΔΗΜΑΡ: Ικανοποίηση αλλά και… εκκρεμότητες στο φορολογικό

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Χθες δόθηκε τέλος στο δράμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για το νέο φορολογικό. Κατά πληροφορίες από όλες τις πλευρές, οι ήσσονος σημασίας διαφοροποιήσεις και εκκρεμότητες που παραμένουν, παραπέμπονται προς επίλυση σε επίπεδο αρχηγών,δηλαδή στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Πάντως, χαρακτηριστικό της ήσσονος σημασίας των διαφωνιών είναι το γεγονός ότι, κατά

πληροφορίες, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ «εξουσιοδότησαν» τον Γιάννη Στουρνάρα να προωθήσει το νομοσχέδιο στη Βουλή πριν βρεθούν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Αυτό διότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ως τις 11 Δεκεμβρίου, για να μην καθυστερήσει κι άλλο η καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, ενώ από σήμερα και για δέκα ημέρες, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται εκτός Ελλάδας, οπότε η συνάντηση των αρχηγών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ως τις 11 Δεκεμβρίου.

Εκκρεμότητες

Σε κάθε περίπτωση, κατά πληροφορίες του matrix24.gr, η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να διατηρεί ενστάσεις επί της τελικής συμφωνίας, σε ό,τι αφορά κυρίως τη φορολογική κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων, την φορολόγηση των αγροτών και την ανάγκη περαιτέρω φορολογικής «προστασίας» των νέων ελεύθερων επαγγελματιών.
Συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη δεν αποκλείουν να κλείσει η συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ακόμη και τηλεφωνικά, εξαιτίας του πολυήμερου ταξιδιού του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό.

Ικανοποίηση

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, πηγές της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους βασικούς άξονες της συμφωνίας, υποστηρίζοντας, μάλιστα ότι πολλές βελτιώσεις εκκινούν από την επιμονή της ΔΗΜΑΡ και των εκπροσώπων της στη διαπραγμάτευση, Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου.

Μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι να λαμβάνουν οι φορολογούμενοι με ένα ή δύο παιδιά επίδομα της τάξης των 40 ευρώ το μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια, προφανώς), να φορολογούνται με 13% για εισοδήματα έως 10.000 οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι είτε άνεργοι είτε νέοι επαγγελματίες, να λαμβάνουν οι τρίτεκνοι (επίσης με εισοδηματικά κριτήρια) επίδομα 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί, αλλά και να εξαιρούνται του τέλους επιτηδεύματος (που αυξάνεται από τα 500 στα 650 ευρώ) όσοι «μπλοκάκηδες» υποκρύπτουν σταθερή σχέση εργασίας και μπορούν να το αποδείξουν με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών προς τον εργοδότη τους.

Η ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, θα επιμείνει ως το τέλος στην πρότασή της να φορολογούνται αυτοτελώς τα έσοδα από ενοίκια με συντελεστή 10%, αν και το οικονομικό επιτελείο -αλλά και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ- διαφωνούν. Επίσης, η ΔΗΜΑΡ ζητεί κλίμακα φορολόγησης 21% για εισοδήματα ελευθέρων επαγγελματιών ως 50.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση προτείνει συντελεστή 26%.

Keywords
Τυχαία Θέματα