Διαπραγματεύσεις με το βλέμμα στο Βερολίνο

Τέσσερις ώρες το Σάββατο και σχεδόν έξι την Κυριακή απαιτήθηκαν προκειμένου η κυβέρνηση και, κυρίως, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος να βάλουν σε σειρά τα «ναι» και τα «όχι» τους ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινά σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κινούνται προς εξασφάλιση μίας δύσκολης ισορροπίας: να

επιτευχθεί μία συμφωνία με την τρόικα, χωρίς να διαταραχθεί η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 154 που διαθέτει η κυβέρνηση.

Με αυτό το στόχο, οι δύο άνδρες – με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας – έθεσαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία συμφωνία χωρίς όμως να προκληθούν αντιδράσεις από τους βουλευτές. Όπως προκύπτει αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι κυρίως διότι δεν αφορά μόνον το δημοσιονομικό κενό αλλά και σειρά άλλων μετώπων.

Μέτρα 2014

Η κυβέρνηση αρνείται να βάλει στο τραπέζι και το 2015 όπως ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ και προτείνει «διαρθρωτικά» μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία όμως είναι και δημοσιονομικού χαρακτήρα καθώς, επί παραδείγματα, στις ΔΕΚΟ θα υπάρξουν περικοπές. Η τρόικα ναι μεν έχει κατέλθει από το όριο των 2 δισ ευρώ στο οποίο υπολόγιζε το κενό, ωστόσο δεν αναγνωρίζει σημαντικό μέρος των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά. «Πλησιάζουμε αρκετά, ωστόσο δεν αναγνωρίζουν περίπου τα μισά από τα μέτρα Βρούτση» σημείωνε προς το matrix24.gr υπουργός της κυβέρνησης που συμμετείχε στις συσκέψεις. Ήτοι, από τα 800 εκατομμύρια που η Αθήνα λέει ότι εξοικονομούνται με το νομοσχέδιο Βρούτση, η τρόικα αποδέχεται 400 – 600 εκατομμύρια. Συνεπώς το κενό παραμένει

Πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας.

Η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι το ισχύον καθεστώς ουσιαστικά εξυπηρετεί τους επιτήδειους που , αν και μπορούν, δεν πληρώνουν. «Οι φτωχοί δεν έχουν να φοβούνται τίποτε» ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Τα φτωχά και τα μεσαία νοικοκυριά δεν πρέπει να φοβούνται» είχε πει νωρίτερα χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι όχι μόνον η άρνηση της τρόικας αλλά και οι εσωτερικές αντιδράσεις ως προς το όριο που θα τεθεί: ποιός και υπό ποιές προϋποθέσεις θα θεωρείται δικαιολογημένα αδύναμος να πληρώσει το δάνειό του; Και πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές που θα δουν ένα ακόμη μέτρο να στρέφεται ενταντίον της, κάποτε ακμάζουσας, μεσαίας τάξης;

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Η τρόικα επιμένει σε λουκέτο ή έστω μεγάλη συρρίκνωση και περιορισμό του έργου των ΕΑΣ μόνον στον ελληνικό στρατό. Η ελληνική πλευρά αποδέχεται τη συρρίκνωση και ζητά οι απολυμένοι να μετρήσουν στο στόχο των 4.000 που υπάρχει για το 2013. Ωστόσο, επιδιώκει να διατηρήσει των εξαγωγικό προσανατολισμό των ΕΑΣ, κάτι που συνεπάγεται ρύθμιση των παράνομων κρατικών επιδοτήσεων που έχει λάβει η εταιρεία.

Εμπορικές μισθώσεις

Η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση ζητά τη διατήρηση του καθεστώτος για τις ισχύουσες συμβάσεις. Το πράττει για να προστατεύσει όχι τους ενοικιαστές αλλά τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ούτως ή άλλως επιβαρύνονται με υψηλούς φόρους για τα ακίνητά τους! Η πρόταση του υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη διαμορφωθεί και αναμένεται η άποψη του ΠΑΣΟΚ

Φόρος Ακινήτων

Η κυβέρνηση μπορεί να απέκτησε ένα momentum κατά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου, ωστόσο όσο ο χρόνος περνά το κλίμα επιβαρύνεται. Τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ όπου επιβεβαιώνεται ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα ήταν η μονιμοποίηση του… χαρατσιού της ΔΕΗ ειδικά για τα αστικά ακίνητα προκαλεί αντιδράσεις και αυξάνει τις πιέσεις προς τους βουλευτές των δύο κομμάτων.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το Μαξίμου αναμένει τις πρώτες διερευνητικές επαφές των Γιάννη Στουρνάρα, Γιάννη Βρούτση και Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα, σήμερα. Κυρίως, όμως, αναμένει τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, την Παρασκευή, με την Άγκελα Μέρκελ. Εκεί όπου θα υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για το πώς θα κυλήσει η τρέχουσα διαπραγμάτευση αλλά και για το τί έπεται ως προς τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και το δημόσιο χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα