Διαμαρτυρία γονέων έξω από το δημαρχείο Φαιστού

Σε ψήφισμά τους τονίζουν ότι οι τραγικές ελλείψεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα μέσα στα σχολεία.

H ανακοίνωση των γονέων:

Την Πέμπτη 26/9/13, γονείς από το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών, που αντιμετωπίζουμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς την απαράδεκτη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στα σχολεία μας –κενά σε δασκάλους και ειδικότητες, αναστολή της λειτουργίας των ολοήμερων, κατάργηση τμημάτων ένταξης, αύξηση του αριθμού

των μαθητών ανά τμήμα κ.α.- συγκεντρωθήκαμε και συζητήσαμε το πώς θα μπορέσουμε να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση, να αναδείξουμε τα προβλήματα, να πάρουμε αποφάσεις και να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους γονείς για τα θέματα της εκπαίδευσης.

Εκπαίδευση, που όχι μόνο δεν γίνεται καλύτερη, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών μας -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- αλλά τσακίζει τα μορφωτικά τους δικαιώματα.

Γι’ αυτό το λόγο συστήσαμε μια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, η οποία επιδιώκουμε να διευρυνθεί με εκπροσώπους και από άλλα σχολεία της ευρύτερης περιοχής με στόχο να συντονίσουμε τη δράση μας για να παλέψουμε για το δημόσιο σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας.

Ειδικότερα, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 30/09/13 και ώρα 9:00 στο Δημαρχείο Φαιστού με σκοπό να επιδώσουμε ψήφισμα και να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση του αγώνα της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης που δέχεται ολομέτωπη επίθεση.

Καλούμε όλους τους γονείς σε σχεδιασμό δράσης που θα αναδεικνύει τα προβλήματα και θα κινητοποιεί όλους τους μαζικούς φορείς για τα θέματα της εκπαίδευσης.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Οι γονείς του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών, Δημοτικού σχολείου Πόμπιας καθώς και του Νηπιαγωγείου της Γαλιάς, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Φαιστού διεκδικούμε την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων μας.

Ειδικότερα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποκάλυψε τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών και γενικότερα τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση μέσα στα σχολεία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Την αναστολή λειτουργίας του ολοήμερου.

Τη λειτουργία τμημάτων με 25-28 ή και 32(!) μαθητές ανά τμήμα.

Την αναστολή λειτουργίας υποστηρικτικών δομών όπως είναι τα τμήματα ένταξης.

Την υποχρηματοδότηση των σχολείων – την περικοπή των λειτουργικών δαπανών.

Την κατάργηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό στην ασφαλή προσέλευση των μαθητών στο σχολείο τους.

Τα προβλήματα αυτά είναι μόνο ένα μέρος της επίθεσης που δέχεται σήμερα το Δημόσιο Σχολείο, είναι μέρος της συνολικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση –ΕΕ. Είναι η πολιτική που κάθε λαϊκή οικογένεια ζει σήμερα όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των βασικών αναγκών της, όταν της αφαιρούν τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας.

Εμείς οι γονείς είμαστε οι πρώτοι που νιώθουμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Βλέπουμε την παιδεία να φτωχαίνει και τα παιδιά μας να στερούνται τη χαρά της μόρφωσης.

Ο «εξορθολογισμός δαπανών» φέρνει τη μείωση του προϋπολογισμού για το Υπουργείο Παιδείας (η οποία άγγιξε το 35%-40%). Στην ίδια κατεύθυνση η αποκέντρωση απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του να παρέχει το δημόσιο αγαθό της μόρφωσης ενιαία και δωρεάν σε όλα τα παιδιά και τις ρίχνει στους Δήμους και την «Τοπική Κοινωνία».

Εμείς οι γονείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν έχουμε άλλο δρόμο πέρα από αυτόν του αγώνα για ένα σχολείο που να μορφώνει ουσιαστικά τα παιδιά μας και να διαπλάθει ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους και απαιτούμε:

Τμήματα με ανώτατο όριο τους 20 μαθητές ανά τάξη – Όχι στη συγχώνευση τμημάτων.

Κάλυψη όλων των κενών των εκπαιδευτικών με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς.

Στήριξη του ολοήμερου σχολείου ως θεσμού με παιδαγωγικούς και κοινωνικούς στόχους και όχι τη μετατροπή του σε παιδοφυλακτήριο που ουσιαστικά αποτελεί προθάλαμο για την ουσιαστική κατάργησή του.

Λειτουργία των τμημάτων ένταξης που η σημασία τους είναι καθοριστική για την υποβοήθηση μαθητών με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες.

Επαναλειτουργία του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία – έκτακτη χρηματοδότηση τώρα των σχολικών επιτροπών.

Δωρεάν σύγχρονα βιβλία για όλα τα παιδιά – όχι στην υποχρεωτική επιστροφή τους και το πρόστιμο .

Δωρεάν πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους – άμεσα μέτρα για δωρεάν πιστοποιητικά και εμβόλια για όλα τα παιδιά.

Μοίρες 30/09/2013

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Γονέων Σχολείων Δήμου Φαιστού»

Keywords
Τυχαία Θέματα