«Δεν τα καταφέρνουν χωρίς τρόικα»

10:17 6/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, αλλά και οι πληροφορίες που θέλουν Ευρωπαίους αξιωματούχους να ασπάζονται τα σχέδια της Αθήνας για «διαζύγιο» από την τρόικα, σηματοδοτούν αλλαγή σελίδας για την χώρα, εκτιμούν στο Μαξίμου: Στο εξωτερικό πάντως έχει αναπτυχθεί και σκεπτικισμός, είτε για το κατά πόσο η Ελλάδα

μπορεί μόνη της να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλαγές ή για το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

«Δεν θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς τους δανειστές» εκτιμά η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Teneo Intelligence, που θεωρεί πως θα ήταν λάθος η κατάργηση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, όπως διεξάγεται σήμερα μέσω της τρόικα.

«Μπορεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις χωρίς την τρόικα;» διερωτάται χαρακτηριστικά ο Βολφάνκο Πιτσόλι γενικός διευθυντής της Teneo Intelligence. Όπως λέει υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί από μόνη της, χωρίς την τρόικα, να υλοποιήσει ένα αποτελεσματικό μεταρρυθμιστικό πλάνο.

Για τον λόγο αυτό, όπως διαμηνύει, το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας θα αποτελέσει ευκαιρία για... μεγάλες εντολές πωλήσεων σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά.

Την ίδια ώρα η Bank of America Merill Lynch θεωρεί πως ό,τι θετικές ειδήσεις μπορούσε να παράξει η Αθήνα, τις έχει ήδη παράξει .

«Οι εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την Ελλάδα σε πρόωρες εθνικές εκλογές», υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, σε μια ακόμη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greece not a one-way trade anymore".

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, από εδώ και στο εξής δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για... παραγωγή θετικών ειδήσεων από την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, η Bank of America Merill Lynch θεωρεί πως ό,τι θετικές ειδήσεις μπορούσε να παράξει η Αθήνα, τις έχει ήδη παράξει..

Από εδώ και πέρα, δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις, τόσο σε όρους οικονομικών επιδόσεων, όσο και θεσμικών εξελίξεων.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν και συνοψίζονται ως εξής:

- Η επόμενη αναθεώρηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

- Τα τραπεζικά stress tests της ΕΚΤ.

- Οι διαρκείς διαβουλεύσεις για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα στα δάνεια του επίσημου τομέα (official sector debt relief - OSI).

- Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Μετά από έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι επιδόσεις της Ελλάδα ενθουσίασαν τους πάντες, πλέον τα περιθώρια... για το κάτι παραπάνω στενεύουν.

Η Bank of America Merill Lynch δηλώνει πως παραμένουν σε ισχύ οι πρόσφατα αναβαθμισμένες προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο προειδοποιεί πως ορισμένα οικονομικά μεγέθη μαρτυρούν πως χάνει τη δυναμική του το momentum.

Μεγάλο ατού της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ο κλάδος του τουρισμού, τα έσοδα του οποίου δίνουν πνοή στα κρατικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, γεγονός που καθιστά απίθανο το γεγονός ο συγκεκριμένος κλάδος να παράξει εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Η Bank of America Merill Lynch προειδοποιεί πως τόσο οι επενδύσεις, όσο και η εξαγωγική δραστηριότητα συνεχίζουν να διακατέχονται από αδυναμία.

Μπροστά στον κίνδυνο για εθνικές εκλογές το 2015, το δεύτερο εξάμηνο του 2014 είναι γεμάτο προκλήσεις, κυρίως μάλιστα σε ό,τι αφορά την επίσημη έναρξη των διαβουλεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί κι άλλες φορές να ψηφίσει δύσκολα μέτρα στην ελληνική Βουλή, δίδοντας μάχη λόγω της οριακής κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, η Ελλάδα θα διασφαλίσει:

- Ολοκλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων για την απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων

- Συμφωνία με την τρόικα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που θα τον συνοδεύουν

- Συμφωνία για ένα μεγάλο και επαρκές OSI, το οποίο θα εξαρτάται άμεσα από την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων

- Πολιτική σταθερότητα

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να:

- Ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για να λάβει την επόμενη δόση

- Να ξεκινήσει εγκαίρως την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος της

- Εφαρμόσει εγκαίρως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

- Να ξεκινήσει εγκαίρως τις συζητήσεις για το χρέος

- Να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και μοιραία θα οδηγηθεί σε πολιτική παράλυση..

Keywords
Τυχαία Θέματα