Δεν μιλούν για ποσοστά στο σταθμό του e-πνωτισμένου

Δεν εκφωνείται στο Σύνταγμα ο Επιτάφιος, δεν έχουν ιδρυθεί ακόμα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Μίσος, όμως, και αλληλοσπαραγμός, πάθη και εμφύλιες συρράξεις αφθονούν. Δεν έχει πει ο Ντίνος Ηλιόπουλος «δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλ’ είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε». Δίχως εργοστάσια κι αυτοκίνητα, δίχως υψηλούς δείκτες δυσφορίας

κι υγρασίας, το κλίμα ξεχωρίζει παγκοσμίως, ενισχύοντας την σκέψη, την δημοκρατία, την φιλοσοφία, την τραγωδία και προσελκύοντας επενδυτές – κατακτητές.

Τι γρήγορα που άλλαξε η ωραία ατμόσφαιρα, από την αρχαία ως τη Νέα Ρώμη. Από τα λατινικά στ’ αγγλικά, η ελληνική λέξη φιλο-νικία διατηρεί αναλλοίωτο το περιεχόμενό της μέσα στους αιώνες. Επιπλέον, επιβεβαιώνει εμμέσως το τεκμήριο της καταγωγής κι ας παραμένει δανεισμένη απ’ τους φιλέλληνες η περιγραφή της σχέσης των συγχρόνων με τους Έλληνες του Παρθενώνα. Μέχρι το μνημόνιο, για όλα φταίει η τουρκοκρατία. Οι υπόλοιποι, κατακτητές ή σφετεριστές του αθανάτου πνεύματος, προστίθενται στις επιμέρους αφηγήσεις, αναλόγως του δεξιού, αριστερού, εθνικιστικού ή άλλου βαθμού μυωπίας.

Ώσπου να καταλαγιάσουν η απληστία, ο καταναλωτισμός, η εξωστρέφεια κι η συνακόλουθη προσχώρηση στην τεχνολογική κοινωνία, τα νέα δεινά αναζητούν εναγωνίως την αληθινή αιτία της καταστροφής. Πώς φτάσαμε ανεπαισθήτως, από το e-mail και την e-λεκτρονική εποχή στην ανίκανη πολιτική e-γεσία; Ποιος μας παρέδωσε στην τρόικα και στους δανειστές ενώ τα πάντα ευημερούσαν, πώς όλοι μας βρεθήκαμε e-πνωτισμένοι; Παντού τα πάντα, αλλ’ έχουν κι οι θεωρίες συνωμοσίας τα εθνικά, ηθικά κι επιστημονικά όριά τους. Μια ματιά στις ΗΠΑ αρκεί για τις συγκρίσεις. Μόλις κλείνει η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Ομπάμπα, οι υποστηρικτές του διασύρουν στο διαδίκτυο τον φανατικό αντίπαλο Τεντ Κρουζ, γερουσιαστή των Ρεπουμπλικανών στο Τέξας. Τι είναι, λένε, οι Τεξανοί; Μια ακλόνητη απόδειξη για την διασταύρωση Ερυθροδέρμων και βουβάλων.

Όλο και συχνότερα, οι προκαταλήψεις περί γενετικής ανωμαλίας, για παράδειγμα εισβάλλουν στην πολιτική επικοινωνία. Μ’ αφορμή την χρήση χημικών όπλων στη Συρία, σπεύδουν ορισμένοι να συσχετίσουν, την διάπλαση των εγχώριων φουσκωτών με τα καπνογόνα ή τα εξτραδάκια που εκτοξεύει η ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Οι φίλοι των κινούμενων σχεδίων γνωρίζουν πως αρκεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους, η οργή, η γενετική ανωμαλία, και η επίδραση των ακτίνων Γάμα, ώστε ο νεαρός ήρωας να μεταμορφώνεται σε πράσινο τέρας, τον «HULK».

Στην επικράτεια του ελληνικού ποδοσφαίρου, το τέρας αλλάζει όψη και χρώμα όταν πρόκειται για τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. Βραβευμένη πρόσφατα, η μικρού μήκους ταινία «RedHulk» ανιχνεύει μ’ οξυδέρκεια τη σχέση συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ συνδέσμων, ρατσιστικής βίας κι εγκληματικών οργανώσεων με μανδύα κοινοβουλευτικό.

Για τους χρυσαυγίτες βουλευτές, άρση της ασυλίας, για τους ροπαλοφόρους των ομάδων, επίδειξη μετανοίας; Τηλεφωνικό ραντεβού και δολοφονική συμπλοκή πριν χρόνια, στην Παλλήνη. Τις προάλλες, ανάλογο περιστατικό σε καφετέρια της Υμηττού, με πυροβολισμούς. Τι συνδέει παρόμοιες συμπεριφορές μ’ άλλες, ακριβώς αντίθετες, όπως η ακινησία, η απόλυτη αδιαφορία κι η κοινωνική αφασία, για παράδειγμα; Ο ψεκασμός, απαντούν πολλοί συμπολίτες μας, ένας στους τρεις, για την ακρίβεια. Το ίδιο αίτιο, υπεύθυνο για τόσο διαφορετικές περιπτώσεις; Ναι, για τον εορτασμό στο Άγιον Όρος παρόντος του Πατριάρχη κι ερήμην της πολιτείας. Για το φάσμα των πρόωρων εκλογών, για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της Εθνικής από το Μουντιάλ στη Βραζιλία, για το θρίλερ των φόρων και της ακίνητης περιουσίας, για τις ύποπτες δημοσκοπήσεις, για την ανεργία, για την κατάθλιψη και τα πρωινάδικα, για την δημαγωγία και τον λαϊκισμό.

Θρίαμβο της δημαγωγίας και του λαϊκισμού δεν αποτελεί, ωστόσο, η θεωρία του μαζικού όσο κι εξατομικευμένου ψεκασμού; Σύμφωνα μ’ αυτήν, προϊόν του αέρα του πολέμου είναι και η πρωτοβουλία των «58» για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς. Παρά τον αριθμό, δεν πρόκειται για συλλογή κειμένων. Όχι στον βαλκανικό σοσιαλισμό, ναι στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Ταιριαστό στο Κολωνάκι, πώς ακούγεται στα καφενεία της επαρχίας;
Σημασία έχει, πως την ώρα που ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος χαρακτηρίζει φυσική την ύπαρξη ζωής στο διάστημα, ικανό ποσοστό της εγχώριας κοινής γνώμης πιστεύει ότι ένας συστηματικός ψεκασμός βρίσκεται σ’ εξέλιξη, με σκοπό την σωματική, πνευματική και εθνική εξόντωσή μας. Επιθέσεις στην ατμόσφαιρα με κλιματολογικές επιδιώξεις και παρενέργειες, έχουν, επισήμως, παρατηρηθεί. Σε περιόδους Ολυμπιακών Αγώνων, παρατεταμένης ανομβρίας κι άλλες. Αλλ’ ειδικά εναντίον κάποιου πληθυσμού, μ’ αποτέλεσμα την χειραγώγησή του;

Δεν διαβάζονται αρκετά «Οι Δαιμονισμένοι», μειώνονται οι ερωτευμένοι, πληθαίνουν οι απολυμένοι κι οι απελπισμένοι. Κάποιοι, ανήσυχοι εξαιτίας των δημοσκοπήσεων και της μειωμένης τηλεθέασης, σπεύδουν να κατασκευάσουν εγκαίρως το κόμμα που προηγείται συγκεντρώνοντας το 33% των Νεοελλήνων.

Μας τρέμουν, μας βλέπουν στον ύπνο τους νυχθημερόν, θα ήταν όλα διαφορετικά, αν δεν είχαν προλάβει να μας εξουδετερώσουν.
Είμαστε ο διαρκής εφιάλτης (τους). Μόνον εμείς: Οι ψεκασμένοι. Πότε διψασμένοι, πότε ξεχασμένοι ή κουρασμένοι. Ποτέ ηττημένοι.

Keywords
ολυμπιακοί αγώνες, συνταγμα, παναθηναικος, ολυμπιακος, νέα, μνημονιο, τροικα, ηπα, hulk, υμηττού, δημοσκοπηση, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, μουντιαλ 2014, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, βουλευτες, επιταφιος, οξυδερκεια, αυτοκινητα, βραζιλια, δημοκρατια, εθνικη, ηπα, θριλερ, καταθλιψη, οψη, ρωμη, τα νεα, φυσικη, ωρα, mail, αγιον ορος, αδιαφορια, ακλονητη, ανεργια, απληστια, αρχαια, ατμοσφαιρα, αφασια, αφορμη, βρισκεται, διαστημα, διαδικτυο, εξελιξη, εξωστρεφεια, επικοινωνια, εποχη, ερημην, εφιαλτης, ζωης, ιδιο, υπνο, θεωριες, θεωρια, κλιμα, κομμα, λατινικα, ματια, μισος, παντα, ορια, ορος, παλληνη, ραντεβου, συρια, σοσιαλδημοκρατια, τεκμηριο, τεξας, τι ειναι, υμηττού, φταιει, χρωμα, ψεκασμος, αιωνες, ερωτευμενοι, φιλοι, ηρωας, μια ματια, μουντιαλ, οργη
Τυχαία Θέματα