«Δεν ήταν επιλογή μας το Μνημόνιο…Επώδυνη η συμφωνία»

Χαρακτήρισε επώδυνη τη συμφωνία με την τρόικα, σημειώνοντας ότι δεν ήταν επιλογή της Κυπριακής κυβέρνησης η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Υποστήριξε ότι αναζητήθηκαν άλλες πηγές χρηματοδότησης, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση για να επιτύχει όσα έθεσε ως κεντρικούς στόχους, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει στον έλεγχο της Κύπρου

η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν, εμείς θα αποφασίζουμε για τους σχεδιασμούς μας. Τα έσοδα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για επένδυση στις υποδομές και για τις μελλοντικές γενεές. Φυσιολογικά, ένα μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για την εξόφληση του χρέους», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ως προϊόν της διαπραγμάτευσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει στο τελικό κείμενου του Μνημονίου αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, καθώς και ότι δεν έγινε αποδεκτή η κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και του 13ου μισθού. Τέλος ανέφερε ότι η τρόικα πείστηκε «κλιμακωτή και όχι ισοπεδωτική» επιβάρυνση των μισθωτών.

Ευθύνες στις τράπεζες

Ο Δημ. Χριστόφιας κατηγόρησε τις τραπεζικές διοικήσεις, αλλά και την κεντρική τράπεζα της Κύπρου για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία. «Είναι θέση μου ότι οι έρευνες που διεξάγονται για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά, μέχρι τέλους, και στη βάση των αποτελεσμάτων τους να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», επεσήμανε.

Ανέφερε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχασαν περί τα 4 δισ. ευρώ από την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, ενώ σε άλλα τόσα υπόλογίζονται οι απώλειες

από τη μετατροπή της “Marfin Εγνατία” από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα, μετατροπή την οποία ενέκρινε ο προηγούμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Απώλειες σημειώθηκαν και από τα επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι από τα χρήματα του δανείου θα διατεθούν έως 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών και 1,5 δισ. θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κράτους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα