Δανείζεται για να «στοκάρει» χρήμα η Αθήνα

08:45 8/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στις 11 του μήνα λήγουν έντοκα γραμμάτια που το ελληνικό Κράτος προτιμά να το αναχρηματοδοτήσει με νέο δανεισμό παρά να το εξοφλήσει αντλώντας τα ποσά που έχει στα ταμεία του από την δόση του Δεκεμβρίου.

Σήμερα, η Αθήνα βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει ποσό 1,25 δισ. ευρώ με δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων και άλλα 750 εκατ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια διάρκειας 4 εβδομάδων.

Δεδομένου ότι στις 11 Ιανουαρίου λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ευρώ η ελληνική δημοκρατία

φαίνεται πως προτιμά να μην αξιοποιήσει χρήματα της δόσης για να τα εξοφλήσει και επιλέγει να τα αναχρηματοδοτήσει με νέα γραμμάτια, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας για τα κρατικά ταμεία.

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει στην άκρη αυτό το ποσό, καθώς η διαδικασία της μήνα με μήνα εκταμίευσης των δόσεων μετά από έλεγχο των πιστωτών για το εάν η Αθήνα μένει πιστή στα όσα έχει υποσχεθεί, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «ατυχήματος».

Έτσι, μετατίθεται εκ νέου η αποπληρωμή των εντόκων γραμματίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου έχει να εξοφλήσει και ελληνικά ομόλογα ύψους 443,3 εκατ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός, όμως, στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας σε σχέση και με τις λήξεις ομολόγων θα είναι ο Μάιος.

Στις 20 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δύο ομόλογα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που κατέχει στην ΕΚΤ.

Για να έχει στη διάθεσή της το ποσό αυτό εγκαίρως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις ο επόμενος έλεγχος της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα