Χρηματιστήριο: Τα μέτωπα, οι προκλήσεις και οι καταλύτες

09:17 5/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Η πολιτική κατάσταση, η γεφύρωση των διαφορών με την τρόικα και η ιδιωτικοποίηση της Eurobank αποτελούν τους μεγάλους καταλύτες που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Μετά την μεγάλη άνοδο του 2013, η εφετινή χρονιά ξεκίνησε με έντονη μεταβλητότητα: από τα επίπεδα των 1.162 μονάδων όπου βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης στις 31.12.13, εκτινάχθηκε στις 1.283 μονάδες στις 15 Ιανουαρίου, ακολούθησε βύθιση 260 μονάδων με το Γενικό Δείκτη

να κλείνει στις 29 Ιανουαρίου στις 1.126 μονάδες.

Μετά και τη χθεσινή άνοδο, τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.212 μονάδες καλύπτοντας σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους, ωστόσο διάχυτος είναι ο προβληματισμός για τη συνέχεια.

Το πρώτο μεγάλο μέτωπο είναι η πολιτική σταθερότητα. Ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών ή μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές και θα μπορούσε όχι μόνο να ανακόψει τις εισροές αλλά να οδηγήσει τη Σοφοκλέους σε βίαιη υποχώρηση. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι εξελίξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές καθώς υπάρχει κίνδυνος ενόψει των ευρωεκλογών οι μεταρρυθμίσεις να «παγώσουν». Επιπλέον, ακόμα και αν οι πολιτικές εξελίξεις δεν οδηγήσουν σε πρόωρες εθνικές εκλογές ωστόσο ένα άσχημο για την κυβέρνηση εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα ενέτεινε τις πιέσεις στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό. Ακόμα και αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές αμέσως μετά το προσεχές καλοκαίρι θα αρχίσει η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές δημιουργώντας εκ νέου αβεβαιότητα και αστάθεια. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την δειλή θετική πορεία της οικονομίας με σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά.

Ο δεύτερος καταλύτης είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι και εδώ η κατάσταση είναι πολύ πολύ μπερδεμένη. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα είναι μεγάλη ενώ παράλληλα υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, την λήψη νέων μέτρων κλπ. Πρόσθετη αβεβαιότητα δημιουργεί η έντονη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ επιμένει ιδιαίτερα στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θεωρώντας απαραίτητη μια δραστική μείωση του ύψους του χρέους κάτι που οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θέλουν ούτε να ακούσουν. Η διαφορά αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο είναι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Σύμφωνα με αναλυτές αν η αύξηση, ύψους περίπου 2 δις. ευρώ, καλυφθεί από ιδιώτες τότε αυτό θα αποτελέσει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την Eurobank αλλά ευρύτερα για τις τράπεζες και την εγχώρια οικονομία. Όπως σημειώνουν κεφάλαια ύψους 2 δις. ευρώ δεν έμπαιναν στις ελληνικές τράπεζες ούτε στις ημέρες της ευφορίας. Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου θα ανοίξει την πόρτα για την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση και των άλλων συστημικών τραπεζών. Αντίθετα αν η αύξηση κεφαλαίου δεν καλυφθεί από ιδιώτες θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την αγορά. Δεν είναι μόνο ότι θα μειωθεί το απόθεμα του ΤΧΣ κατά 2 δις. ευρώ (καθώς αυτό θα κληθεί να καλύψει την αύξηση) αλλά θα μεταδώσει ένα μήνυμα απροθυμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Αθροίζοντας τα παραπάνω αναλυτές, σημειώνουν ότι δημιουργείται ένα πολύ εύθραυστο και αβέβαιο σκηνικό το οποίο ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται θα προκαλούν έντονη μεταβλητότητα και νευρικότητα στο χρηματιστήριο. Σημειώνουν ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει για το προς τα που πηγαίνει η κατάσταση η αγορά θα παρουσιάζει σκαμπανευάσματα και έντονες διακυμάνσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα