Χωρίς την έγκριση της τρόικας το γάλα 7 ημερών

Θέτοντας ως ανώτατο όριο διατήρησης του παστεριωμένου γάλακτος τις 7 ημέρες, η κυβέρνηση κατόρθωσε χθες να περιορίσει τις απώλειες στη Βουλή. Χαρακόπουλος, Τζαμτζής, Κασσής, Μωραϊτης και άλλοι εκ των διαφωνούντων για το γάλα ψήφισαν «ναι» και έτσι απετράπη το ενδεχόμενο η κυβερνητική ρύθμιση να λάμβανε λιγότερες από 150 ψήφους, κάτι που δεν θα οδηγούσε στην απόρριψή της μεν, ωστόσο θα προκαλούσε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ωστόσο, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η πρόταση που χθες έγινε αποδεκτή από τη Βουλή

δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την τρόικα. Το γάλα μέγιστης διάρκειας 7 ημερών ήταν η θέση στην οποία κατέληξαν οι εσωτερικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να αρθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών τους. Αυτές, όμως, του κ. Ματία Μορς, του εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα, παραμένουν και μάλιστα ισχυρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της διαπραγμάτευσης ανέλαβε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος βρίσκονταν ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να επιτύχει τη συναίνεση του ευρωπαίου τεχνοκράτη, ο οποίος σημειωτέον ήταν και αυτός που επέμενε περισσότερο στο ζήτημα του γάλακτος κατά τον κύκλο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Ο κ. Μορς φέρεται να κάνει λόγο για «μονομερή ενέργεια» της ελληνικής πλευράς και αναμένεται να απαντήσει εντός 10ημέρου. Η Αθήνα επιχειρηματολόγησε αρχικώς με πολιτικούς όρους, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στο δεύτερο στάδιο, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, προτάθηκε από την κυβέρνηση να γίνει αποδεκτή η πρόταση για το γάλα 7 ημερών αλλά να δοθεί κάποιο άλλο μέτρο στην τρόικα ως... εξισορροπητικό. Είναι σαφές ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει τα επόμενα λίγα 24ώρα, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να επανέλθει το ζήτημα στη Βουλή. Άλλωστε και κατά το παρελθόν η κυβέρνηση επανήλθε με διορθώσεις, επί το αυστηρότερο, νομοθετημάτων που είχαν εγκριθεί με αντίστοιχες δραματικές διαδικασίες. Χαρακτηριστικό είναι το ζήτημα της κινητικότητας όπου κατατέθηκε τροπολογία με την οποία περιλαμβάνονταν, τελικά, στην κινητικότητα και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου καθώς, αν διατηρείτο η εξαίρεσή τους, δεν «έβγαιναν» τα νούμερα που είχε δεσμευθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα