Ασθμαίνοντας αλλά συνεχίζει η δικομματική

Πληγωμένη αλλά όχι ηττημένη εξήλθε από τη χθεσινή, οξεία, κοινοβουλευτική διαδικασία η δικομματική κυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την οποία υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο. Με τραύματα, με αυτό της σύγκρουσης μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου

να είναι σαφώς σοβαρότερο από τη διαγραφή Κακλαμάνη, αλλά και με αρκετές δυνάμεις ώστε να εισέλθει στην τελική ευθεία για τις κάλπες του Μαΐου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αυξήθηκε στους 154 βουλευτές, καθώς προστέθηκαν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης (σ.σ. με τον πρώτο να βάζει πλώρη και για την κυβέρνηση) αλλά διαγράφηκε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, και μοιάζει ικανή να φτάσει χωρίς σοβαρούς κλυδωνισμούς στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αρκεί βέβαια η κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ να μην λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για πολλούς εκ των βουλευτών που βρέθηκαν χθες στη Βουλή, το κλίμα «μύριζε εκλογές», υπό την έννοια ότι αρκετοί εκ των κυβερνητικών εκτιμούσαν πώς δίδονταν μία ευκαιρία στην κυβέρνηση Σαμαρά να σηκώσει το γάντι του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τη χώρα σε τριπλές εκλογές την άνοιξη.

Ωστόσο, η λυσσαλέα μάχη που δόθηκε για την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο κ. Αλ. Τσίπρας ήρθε να επιβεβαιώσει στους περισσότερους ότι αυτό το σενάριο δεν υπάρχει στην ατζέντα του Πρωθυπουργού. Η απόρριψη της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε, άλλωστε, προϋπόθεση προκειμένου να μείνει εντός χρονοδιαγραμμάτων ο κυβερνητικός σχεδιασμός που προβλέπει:

• μία πρώτη έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα στο άτυπο αυριανό Eurogroup, που συνεδριάζει στην Αθήνα

• έγκριση της δόσης αμέσως μετά, και εφόσον κλείσει και η εκκρεμότητα με το γάλα

• εκταμίευση δόσης και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, στις αρχές Μαΐου

• επιβεβαίωση, και τυπική, του πρωτογενούς πλεονάσματος και διανομή του στους δικαιούχους, επίσης τον εκλογικό μήνα Μάιο

• εξασφάλιση μίας πολιτικής θέσης εκ μέρους των εταίρων θετικής για τις προσπάθειες της Ελλάδας, που παράλληλα θα αφήνει ανοικτό το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους

• έναρξη και ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος, εντός του Ιουνίου.

Καθώς ο χρόνος και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι ασφυκτικό, ενδεχόμενη καθυστέρηση από τη συζήτησης της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σχεδόν καταστροφική. Κατ' αρχήν η συνεδρίαση του Eurogroup θα γινόταν παράλληλα με την τελευταία ημέρα συζήτησης και άρα και την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Δεύτερον, θα οδηγούσε σε καθυστέρηση στην έγκριση της δόσης και, κυρίως, θα έδινε εικόνα αστάθειας της ελληνικής κυβέρνησης «φουσκώνοντας» εκ νέου τα spread, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά θετικές ειδήσεις που θα τη βοηθήσουν να δανειστεί φτηνότερα από τις αγορές.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να επενδύει πολιτικά στις οικονομικές εξελίξεις του επόμενου διμήνου, απορρίπτοντας τις εκλογικές εισηγήσεις που του γίνονται αλλά και τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει ή ακόμη και να αντιστρέφεται. Αν και στην πολιτική «ποτέ μη λες ποτέ», το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο χρόνος των εκλογών παραπέμπεται κοντά στην Προεδρική εκλογή στις αρχές του 2015. Εκτός κι αν, βέβαια, τα ποσοστά της κάλπης είναι τέτοια που αποτελέσουν εμβρυουλκό εξελίξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα