Χωρίς … γκάζια η κυβέρνηση

Όχι ότι θα την στεναχωρούσε ένα ποσό μεταξύ 700 και 900 εκατομμυρίων ευρώ, όσο δηλαδή αναμενόταν να εισπραχθεί για τη ΔΕΠΑ. Ωστόσο, με τους Ρώσους της Gazprom να μην υποβάλλουν προσφορά και αυτούς της Sintez να μην διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να διαγνώσει τα όποια θετικά μέσα από το χθεσινό σοκ.

Προς

πώληση η ΔΕΣΦΑ

Οι Αζέροι της Socar υπέβαλλαν προσφορά, η οποία κατά πληροφορίες είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό διασώζεται τουλάχιστον το ήμισυ της διαδικασίας καθώς υπάρχουν ελπίδες να καρποφορήσει τουλάχιστον ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ
Πλησιάζει ο ΤΑΡ.

Ενδεχόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ (δίκτυο αερίου) από τους Αζέρους εκτιμάται ότι λειτουργεί ως πρόκριμα και για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας, Αδριατικής το αζέρικο αέριο στην Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα και, κυρίως, εντάσσοντας τη χώρα μας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη
Ικανοποιούνται οι δυτικοί «σύμμαχοι».

Η απόσυρση των Ρώσων συνιστά μία «νίκη» της Κομισιόν και της Ουάσιγκτον που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προσπάθεια της Μόσχας να δημιουργήσει συνθήκες ολιγοπωλίου στην Ευρώπη.

Η ίδια ωστόσο εξέλιξη δεν είναι χωρίς κινδύνους και προβλήματα ενώ θέτει αντιμέτωπους με προκλήσεις τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους που επιζητούσαν εναγωνίως μία θετική είδηση που θα έδινε στην κυβέρνηση αέρα για να περάσει τον κάβο του καλοκαιριού.

Επικοινωνιακή ήττα

Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός success story αλλά και στη ρητορική της εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της στάσης του έναντι των επενδύσεων. Ενδεχόμενη εμπλοκή σε άλλη ιδιωτικοποίηση δεν αποκλείεται να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πλήρη απώλεια της πρωτοβουλίας.

Απώλεια εσόδων

Η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από τη μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι σημαντική. Ωστόσο, πηγές της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι απλώς ο στόχος θα μετατεθεί για το 2014, όταν θα μπει στην τελική του φάση ο νέος διαγωνισμός για την εταιρεία. Παράλληλα, θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα ζητηθεί η κάλυψη αυτού του ποσού από άλλα δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα
Επιτάχυνση και αντιδράσεις.

Η εμπλοκή με τη ΔΕΠΑ αναγκάζει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των Ελλ. Πετρελαίων, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ προκειμένου να καλύψει το κενό. Ωστόσο, αρκετές πτυχές των εν λόγω ιδιωτικοποιήσεων παραμένουν ανώριμες, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ διατυπώνονται ενστάσεις ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει αντιδράσεις καθώς κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα