ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΟΓΑ

Στις 11.00 το πρωί νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Ένα ακόμη βήμα πίσω κάνει η ελληνική πλευρά υιοθετώντας ακόμη πιο σκληρά μέτρα και μάλιστα όλα για το 2013. «Θύματα» των επιπλέον μειώσεων οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και τα «ρετιρέ».   

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άκαμπτη στάση των δανειστών μας σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια κινήσεων για την ελληνική πλευρά, είχαν ως αποτέλεσμα να εξετάζεται

πλέον η διεύρυνση των μέτρων του 2013 κατά 1-1,5 δισ. ευρώ. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ (εξ αυτών, 7,308 δισ. ευρώ από «ψαλίδι» στις δαπάνες και 492 εκατ. ευρώ το σκέλος των εσόδων), αλλά η συνολική επιβάρυνση μπορεί να υπερβεί τα 9 δισ. ευρώ, την ώρα που το πακέτο της διετίας 2013-2014 φθάνει τα 13,8 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να τροποποιήσει τη λίστας των φορολογικών μέτρων επί το επαχθέστερον ή να επιταχύνει την εφαρμογή παρεμβάσεων που αρχικώς προγραμματίζονταν για το 2014.

Η τρόικα έχει ζητήσει να αυξηθούν τα μέτρα του 2013 κατά 2 δισ. ευρώ και παράλληλα εξακολουθεί να θέτει υπό αμφισβήτηση την αποδοτικότητα αρκετών δημοσιονομικών προτάσεων της κυβέρνησης. Η διαφορά που χώριζε προ διημέρου  τις δύο πλευρές ξεπερνούσε τα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι περιορίστηκε κάτω από τα 2 δισ. ευρώ μετά τη χθεσινή 45λεπτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τριμερούς Πόλ Τόμσεν,  Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Ποιες παρεμβάσεις ακόμη όμως σκέπτεται να υιοθετήσει το υπουργείο;

-       Οι υψηλές συντάξεις απειλούνται με μεγαλύτερα ποσοστά μειώσεων από αυτά που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης. Η κυβερνητική πρόταση έκανε λόγο για μείωση στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, ως εξής: -2% από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ, -5% από τα 1.500 έως τα 2.000 ευρώ και -10% για μεγαλύτερες συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μην πέσει ο πήχης των μειώσεων κάτω από τα 1.000 ευρώ, ώστε να μη θιγούν όσοι λαμβάνουν χαμηλότερες κύριες και επικουρικές συντάξεις.

-         Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή των δώρων στις κατώτατες συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες επιπλέον θα «ψαλιδιστούν» τουλάχιστον κατά 30 ευρώ μηνιαίως. Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση, η οποία θα φθάσει τα 60 ευρώ μηνιαίως και θα συμπιέσει τις συντάξεις αυτές στα 300 ευρώ από 360 σήμερα.

Σήμερα το πρωί, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι,  θα γίνει σήμερα εκτενής συζήτηση για την εισαγωγή «συμμετρικής» ρήτρας, η οποία θα προβλέπει τόσο την επιβολή πρόσθετων μέτρων (νέων περικοπών σε μισθούς) αν η χώρα μας δεν πιάσει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής, όσο και την ελάφρυνση

Keywords
Τυχαία Θέματα