«Μπρά ντε φερ» Βρυξελλών και Ουάσιγκτον-Νέο «πακέτο» μέτρων επί τάπητος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έκθεση Αξιολόγησης της τρόικα δίνει αφορμές στην Ουάσιγκτον να εντείνει τις πιέσεις της για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, καθώς προβλέπει ότι το 2020 θα διαμορφωθεί το χρέος στο 125% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από το 124% που προέβλεπε η προηγούμενη Έκθεση.

Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

έχει θέσει τις ενστάσεις του ζητώντας διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και οι πιέσεις του προς μία οριστική λύση αναμένεται να κορυφωθούν τώρα που η έκθεση αποτυπώνει μία έστω και ελαφρά αύξησή του σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για το 2020. Έτσι, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά στις απαιτήσεις της να ανοίξει η «κουβέντα» για το χρέος να βρει συμπαραστάτη το ΔΝΤ.

Κατά τα άλλα, νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017, απαιτεί η τρόικα να προσδιοριστούν απαιτεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου και την έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν τονίζει πως «για τα επόμενα χρόνια είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων θα εφαρμοστεί πλήρως για να κλείσει ενδεχόμενα εναπομείναντα δημοσιονομικά κενά» και υπενθυμίζει πως οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015, «συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης δημοσιονομικών μέτρων που λήγουν». Προαναγγέλλει δε ριζικές αλλαγές στο σύστημα ΦΠΑ, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση της κατάργησης των σημερινών μειωμένων συντελεστών, καθώς και σε βάθος αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας.

Στις 252 σελίδες των δύο κειμένων περιλαμβάνονται επαινετικά σχόλια για την «εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής» και υιοθετείται για πρώτη φορά ο όρος «success stories» για να αποτυπωθούν οι επιτυχίες του προγράμματος προσαρμογής, καθώς αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το 2013 τους δημοσιονομικούς στόχους και έφερε σε πέρας σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, τονίζεται ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων».

Keywords
Τυχαία Θέματα