Μπαράκ Ομπάμα: Καταστρέψαμε σημαντικό εξοπλισμό των τζιχαντιστών

18:01 9/8/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο κ. Ομπάμα υποστήριξε ότι οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν όπλα και εξοπλισμό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, το Αρμπίλ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους ιρακινούς πολίτες.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ

θα συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές δυνάμεις.

Πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζεται η μετακίνηση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας και του προξενείου των ΗΠΑ στο Ιράκ στο εγγύς μέλλον και ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να δώσει χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων.

Είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει μαζί με τους συμμάχους της τους πιθανούς τρόπους για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς διαδρόμου» μέσω των οποίων θα απομακρυνθούν μέλη της φυλής Γεζίντι από τα βουνά.

Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα για το Ιράκ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ενότητας, παρατήρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτιμώντας πως η επίλυση της κρίσης στο Ιράκ δεν θα προκύψει μέσα σε μερικές εβδομάδες, είπε ο πρόεδρος, αλλά «θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».

Την Παρασκευή αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών ύστερα από την απόφαση τουΟμπάμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν δράση για να αποφευχθεί «γενοκτονία».

Κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι κατά τους σημερινούς βομβαρδισμούς εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 αντάρτες και τραυματίστηκαν 55. Οι επιθέσεις είχαν στόχο την περιοχή Καζάρ, που βρίσκεται μεταξύ της Μοσούλης και του Αρμπίλ.

«Αλλαξοπιστήστε ή θα πεθάνετε»

Εν τω μεταξύ οι ακραίοι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απείλησαν να να σφαγιάσουν τα μέλη 300 και πλέον οικογενειών που ανήκουν στην εθνική μειονότητα των Γεζίντι εάν δεν προσηλυτιστούν στο Ισλάμ, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ένας βουλευτής-μέλος της μειονότητας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι οικογένειες αυτές, στα χωριά Κότζα, Χατιμίγια και Καμπόσι, είναι περικυκλωμένες από τους σουνίτες εξτρεμιστές μαχητές, οι οποίοι κορυφώνουν την εκστρατεία τους στο βόρειο Ιράκ.

Η επίθεσή τους έχει αναγκάσει χιλιάδες μειονοτικούς, Γεζίντι και χριστιανούς, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα