Αταίριαστα δίδυμα σε κρίσιμα υπουργεία

Στα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Διοικ. Μεταρρύθμισης τα πεδία σύγκρουσης. Εντάσεις και στο ΥΠΟΙΚ.

Τον ανασχηματισμό, έστω και τον Φεβρουάριο, αναμένουν, πιθανότατα και περισσότερο από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, αρκετά από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς θεωρούν τον υπουργικό τους βίο… αβίωτο λόγω των σοβαρών προβλημάτων με τους συναδέλφους τους.

Η κόντρα στο εσωτερικό του υπουργείου Υγείας έχει λάβει μυθικές διαστάσεις. Εν προκειμένω, δε, δεν αφορά μόνον το υπουργικό δίδυμο των Ανδρέα Λυκουρέντζου (υπουργός) και Μάριο Σαλμά (αναπληρωτής) αλλά και την προταθείσα

από τη ΔΗΜΑΡ υφυπουργό κ. Φωτεινή Σκοπούλη. Οι διαφορές, μάλιστα, των δύο γαλάζιων στελεχών είναι τέτοιες που οι παραπολιτικές στήλες βρίθουν πισώπλατων μαχαιρωμάτων. Τα στοιχήματα, δε, δίνουν και παίρνουν για το ποιος εκ των δύο θα διασωθεί και, αυτή τη στιγμή, δείχνουν να επιβιώνει το… Αγρίνιο αντί της Τρίπολης. Όσο για την κ. Σκοπούλη, οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα αντικατασταθεί από άλλο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.

Με τις… τσουγκράνες και τα σκεπάρνια στα χέρια βρίσκεται και η πολιτική ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Δραμινός Αθαν. Τσαυτάρης (πρόταση Βενιζέλου) και ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αμφίβολο αν ανταλλάσσουν καν τη βασική αλληλογραφία για τις υποθέσεις του υπουργείου τους. Είναι ενδεικτικό ότι, προ εβδομάδος, και οι δύο έδωσαν, σχεδόν παράλληλες, συνεντεύξεις γνωριμίας με τους δημοσιογράφους. Ο κ. Τσαυτάρης μόνος, ο κ. Χαρακόπουλος συνοδευόμενος από τους γραμματείς του Υπουργείου.

Η διοικητική μεταρρύθμιση αλλά και οι διαδικασίες εφεδρείας των δημοσίων υπαλλήλων υπήρξε η αφορμή για ένταση στις σχέσεις του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη και του υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη. Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν ο μόνος που συμμετείχε στις συσκέψεις περί εφεδρείας πριν ο κ. Μανιτάκης πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Ο κ. Βολουδάκης διατηρεί καλές σχέσεις με το γαλάζιο ρεπορτάζ, γεγονός που προκαλεί την καχυποψία του κ. Μανιτάκη κάθε φορά που κάτι αρνητικό γράφεται στις στήλες των ΜΜΕ. Δεν αποκλείεται, πάντως, να παραμείνουν και οι δύο μετά τον ανασχηματισμό.

Η τριπλέτα του Οικονομικών

Προβληματική, όπως αποδείχθηκε και από τις πρόσφατες διαρροές σχετικά με το φορολογικό, είναι και η λειτουργία της τριπλέτας του οικονομικού επιτελείου. Εκεί, διαπιστώνεται το εξής παράδοξο που καθιστά πρακτικά δύσκολη τη συνεργασία των Γ. Στουρνάρα, Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη. Ο μεν πρώτος είναι ο υπουργός που «πέτυχε» την εκταμίευση της δόσης και τη «σωτηρία» της Ελλάδας, όπως λέει η κυβέρνηση, απολαμβάνει δε της δημόσιας στήριξης του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, σηματοδοτεί τη διάθεση του Μαξίμου για «άνοιγμα» στο χώρο του κέντρου, με στελέχη από το «σύστημα Σημίτη». Ο Χρήστος Σταϊκούρας, πάλι, αποτελεί στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, λειτουργεί με απευθείας αναφορά στο Μαξίμου και αντλεί ισχύ από τη σχέση αυτή. Το ίδιο συμβαίνει, εν πολλοίς, και με το Γιώργο Μαυραγάνη, ο οποίος διατηρεί γνωριμία με τον κ. Σαμαρά αρκετά χρόνια και εντάχθηκε στο επιτελείο του κόμματος, ως στέλεχος της «αγοράς», κατά τις συζητήσεις που έκανε το κόμμα με την τρόικα, όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση.

Αταίριαστα δίδυμα υπάρχουν και σε άλλα υπουργεία, απλώς κρατούν χαμηλότερους τόνους. Δεν αποκλείεται, πάντως, τα στόματα να ανοίξουν τις πρώτες εβδομάδες του 2013, όσο πλησιάζουμε τον ανασχηματισμό και, κυρίως, όταν αυτός πραγματοποιηθεί. Διότι δυσαρεστημένοι θα υπάρξουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα