Ασθενής κατέληξε, επειδή δεν υπήρχε γιατρός

Ο 72χρονος από τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας αισθάνθηκε πόνο στην κοιλιακή χώρα και ζάλη. Αρχικά οδηγήθηκε στο κέντρο υγείας της Βάρδας, όπου και οι γιατροί έκριναν πως έπρεπε άμεσα να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Εισέπραξαν όμως την άρνηση της κλινικής, μιας και δεν εφημέρευε και τα χειρουργεία ήταν γεμάτα μέχρι τις 3 το μεσημέρι, όταν και λήγει το ωράριο των γιατρών.

Οι γιατροί της Αμαλιάδας ζήτησαν τη συμβολή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το οποίο ζήτησε το λόγο από τους γιατρούς

του Ρίο. Ο διευθυντής της κλινική στέλνει εγγράφως την απάντηση στον ΕΚΕΠΥ. Ο συντονιστής προτείνει τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο Γεννηματάς, με τους γιατρούς να απαντούνε πως ο ασθενής θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του κατά τη διακομιδή. Σαράντα λεπτά αργότερα ο ασθενής κατέληξε.

Ορισμένοι από τους συγγενείς του ασθενή εξοργίστηκαν από τη συμπεριφορά των γιατρών και κατευθύνθηκαν προς το Ρίο, για να αναζητήσουν τους –κατά την άποψή τους- υπεύθυνους για το θάνατο του συγγενή τους.

Τα δημόσια νοσοκομεία υποχρεούνται δια νόμου να δέχονται επείγοντα περιστατικά, ακόμη και σε περίπτωση που δεν εφημερεύουν.

Η περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει μόνο τη συγκεκριμένη αγγειοχειρουργική κλινική που λόγω της υποστελέχωσής της λειτουργεί μόνο 15 μέρες το μήνα. Διαθέτει 3 γιατρούς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο διευθυντής. Κι αυτό λόγω της έλλειψης δύο αγγειοχειρουργών που έχουν επιλεγεί, αλλά η πρόσληψή τους έχει παγώσει από το Φεβρουάριο του 2011. Η Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ υφίσταται μόνον σε ΦΕΚ, αφού διαθέτει μόλις 3 γιατρούς -συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή- και οι ασθενείς της φιλοξενούνται στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα