Άστεγη και πεταμένη στο δρόμο η Εθνική Ελλάδας...

07:53 6/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Από τη πορεία της Εθνικής Ελλάδας στα γήπεδα της Βραζιλίας, ανάμεσα στα άλλα, συγκρατώ αλλά και οφείλω να χαιρετίσω την ανιδιοτελή στάση των παικτών της. «Δεν θέλουμε έξτρα πριμ. Παίζουμε μόνο για την Ελλάδα και τον λαό της. Αυτό που θέλουμε είναι να υποστηρίξετε την προσπάθεια για την εύρεση-παραχώρηση εδαφικής έκτασης για τη δημιουργία του αθλητικού κέντρου που θα στεγάσει την Εθνική

μας ομάδα», είπαν στο πρωθυπουργό.

Δεν ζήτησαν λεφτά, βραβεία, δώρα, φιέστες και παράτες, συμβόλαια ισόβιας αποκατάστασης με τσάμπα άδειες για προπατζίδικα, προσλήψεις και βαθμούς στις ένοπλες δυνάμεις ή τιμητικές συντάξεις. Αυτά που η ανοιχτοχέρα πολιτεία της μικρής πτωχής, πλην έντιμης, Ελλάδας χάριζε με γαλαντομία στο παρελθόν - δικαίως ίσως, αλλά και ως κίνητρο- σε αθλητές που τιμούσαν τα ελληνικά χρώματα, ανέβαιναν σε βάθρα, έφερναν μετάλλια και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο σε διεθνείς διοργανώσεις.

Θα μου πείτε, και σωστά, ότι οι ποδοσφαιριστές του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος δεν έχουν ανάγκη από υλικές ανταμοιβές. Είναι καλοπληρωμένοι σταρ, αναγνωρίσιμες βεντέτες, λουσάτοι και ασφαλείς στα θερμοκήπια των υπέρογκα πολυέξοδων συλλόγων τους. Ωστόσο δεν ιδρώνουν, τρέχουν, ματώνουν, υπερβαίνουν εαυτούς, λιγότερο απ΄ όσους άλλους αθλητές αγωνίζονται, ατομικά ή συλλογικά, διεθνώς φορώντας το εθνόσημο στο στήθος.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν, με τις διακρίσεις τους γήπεδα, κι αυτοί το κάτι τις τους. Τίποτα το χλιδάτο. Μόνο το αυτονόητο. Εν προκειμένω, ένα σπίτι να τους φιλοξενεί κατά τη προετοιμασία τους. Γιατί, αν δεν το έχετε ήδη μάθει, η Εθνική είναι πλέον υπό έξωση Οι εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά πουλήθηκαν μαζί με το Ελληνικό σε ιδιωτική κοινοπραξία.

Δέκα χρόνια πριν. η Εθνική Ελλάδας ζήτησε μόνιμο προπονητικό κέντρο για να μη περιφέρεται σαν κατατρεγμένη μειονότητα από καταυλισμό σε καταυλισμό. Οι επιτυχίες της έκαμψαν τις όποιες ενστάσεις και τότε της παραχωρήθηκε Άγιος Κόσμάς ο οποίος εκσυγχρονιζόταν με τους ξενώνες που κατασκευάστηκαν με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Φυσικά, δεν της δόθηκε το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο της χώρας κατ' αποκλειστικότητα. Τουλάχιστον άλλες 20 εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες εξυπηρετούνταν στον χώρο, καθώς επίσης μια σειρά από αθλητικά σωματεία, σύλλογοι δρομέων, σχολεία και πολίτες από διάφορες περιοχές τον χρησιμοποιούν για να αθλούνται σε αυτόν.

Υπ΄αυτήν την πολυσυλλεκτική έννοια αθλουμένων ο Άγιος Κοσμάς δεν ήταν κάτι σαν το Coverciano της Ιταλίας ή το Clairefontaine της Γαλλίας που λειτουργούν 55 και 30 χρόνια αντίστοιχα μόνο για τις ανάγκες κατάρτισης,προετοιμασίας και διαμονής όλων των εθνικών ποδοσφαιρικών συγκροτημάτων και των τεχνικών επιτελείων των δύο αυτών χωρών. Ούτε, βέβαια, έμοιαζε με το μοντέρνο St George's Park που κατασκευάστηκε πρόσφατα για μοναδική χρήση από την Εθνική Αγγλίας.

Ήταν, πάντως, ένα μικρό αθλητικό στολίδι της Αττικής, ένα προπονητήριο για τον απλό κόσμο αλλά και πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου καθώς και μια φιλόξενη στέγη για μια οικογένεια σαν την ποδοσφαιρική ομάδα της μαχητικής και ψυχωμένης Εθνική Ελλάδας. Και τώρα βάζει λουκέτο, πετώντας όλους αυτούς στο δρόμο. Κυρίως, όμως, αναδεικνύοντας το μείζον θέμα που προκύπτει από το ασυλλόγιστο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μεγάλων δημόσιων υποδομών που χρησιμοποιούνται από τις αθλητικές ομοσπονδίες.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές αναξιοποίητες αθλητικές εγκαταστάσεις των φαραωνικών έργων για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 είναι σήμερα εγκαταλειμμένες, παρηκμασμένες, μαραζωμένες. Άλλες, ωστόσο, παραμένουν πολύτιμες, υγιείς, και στη περίπτωση του Αγίου Κοσμά πραγματικό “φιλέτο”. Η εκχώρηση, εκμίσθωση ή πώληση ορισμένων από αυτές, υπό την πίεση των εισπρακτικών αναγκών και των επιταγών της μνημονιακής ατζέντας, ενδεχομένως να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού περιβάλλοντος.

Όσο, όμως, η κυβέρνηση, δίχως πρόβλεψη, εναλλακτική μελέτη και χωρίς κριτήρια, προχωράει σε μανιακό ξεπούλημα των “ασημικών” της χώρας αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους, τόσο η υποτιθέμενη ανάπτυξη θα μπαίνει στο προβληματικό ράφι. Επιφέροντας, αναπόφευκτα, καταστροφικό πλήγμα στην εθνική κυριαρχία της χώρας και απομειώνοντας ολέθρια το συλλογικό της φρόνημα. Εξάλλου, κομμάτι του τελευταίου αποτελεί εδώ και χρόνια η, προσεχώς άστεγη, Εθνική Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα