Ασφάλιση μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν

Ο Γενικός Διευθυντής της International Life, Γιάννης Φουρλής, κατά την παρουσίασή του στο Συνέδριο των Financial Times «The Future of Insurance in Greece», κατέθεσε προτάσεις αναφορικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Ο κ. Φουρλής έκανε λόγω για «λύσεις» που μπορεί να δοθούν μέσω της αναδιάρθρωσης

των συντάξεων και των σχετικών επενδύσεων, περιγράφοντας την ανάληψη πολύ πιο ενεργού, αν όχι κυρίαρχου ρόλου, από την ιδιωτική ασφάλιση έναντι των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φουρλής, «Η μετάβαση από το αναδιανεμητικό προς το κεφαλαιοποιητικό και από συστήματα καθορισμένων παροχών σε αυτά των καθορισμένων εισφορών αποτελούν διεθνείς πρακτικές, και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί και η ελληνική αγορά». Η συγκεκριμένη μετάβαση, βέβαια, καθορίζει αυτά που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος αλλά δεν εγγυάται τις παροχές που θα δικαιούται και θα απολαμβάνει ενώ σημαίνει ότι ασφάλιση θα έχουν όσοι μπορούν να πληρώσουν.

Για το σκοπό που περιέγραψε ο κ. Φουρλής, σημείωσε ότι «πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω τα επαγγελματικά ταμεία καθώς και ο κλάδος των ατομικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Επιπλέον, η επενδυτική προσέγγιση μπορεί και αυτή να προσαρμοσθεί στις διεθνείς πρακτικές κάνοντας χρήση των Target Volatility και Target Date Funds που αποτελούν ευέλικτες λύσεις επένδυσης σε αγορές με ανεπτυγμένα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος της International Life Α.Ε.Α.Ζ., Μιλτιάδης Νεκτάριος, έκανε λόγο για κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ασφαλιστική αγορά στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενισχύοντας τη θέση της International Life ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα αλλαγής και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις για ενίσχυση της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, με κατάργηση επί της ουσίας της επικουρικής, κατέθεσε πρόσφατα και ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα