Άρχισε η εξέγερση του Πολυτεχνείου
Από τις 21 Απριλίου 1967, η Ελλάδα βρισκόταν υπό τη στρατιωτική χούντα των Συνταγματαρχών, ενός καθεστώτος που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του
Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το πλέον ιστορικό, μήνυμά του ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Εκφωνητές του σταθμού ήταν η Μαρία Δαμανάκη, ο Δημήτρης Παπαχρήστος και ο Μίλτος Χαραλαμπίδης.
Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το άρμα μάχης AMX 30 έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές.
Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Η μετάδοση συνεχίστηκε ακόμα και μετά την είσοδο του άρματος στον χώρο της σχολής. Οι φοιτητές που είχαν παραμείνει στο Πολυτεχνείο, μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.
Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των ΛΟΚ που οδήγησαν τους φοιτητές, έξω από το Πολυτεχνείο, μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περίμεναν στα πεζοδρόμια της Στουρνάρα επιτέθηκαν και χτύπησαν τους φοιτητές. Πολλοί εξεγερμένοι βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας άνοιξαν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ κατεδίωξαν τους τους φοιτητές.
Οι νεκροί του Πολυτεχνείου
Στρατιώτες και αστυνομικοί έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά πολιτών μέχρι και την επόμενη μέρα, με συνέπεια αρκετούς θανάτους στον χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και στην υπόλοιπη Αθήνα. Η πρώτη επίσημη καταγραφή τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, κατέγραψε 18 βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 «βασίμως προκύπτοντες». Ένα χρόνο αργότερα ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Σύμφωνα με έρευνα του διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανέρχεται σε 23, ενώ αυτός των νεκ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΤΩΡΑ: Ανακαλύφθηκε γιάφκα Σμπώκου με πλήθος στοιχείων!
- Υπέροχες αέρινες μπούκλες χωρίς ηλεκτρικό ψαλίδι μαλλιών
- Σοκ στην Αιτωλοακαρνανία! Απίστευτο φονικό στις Παπαδάτες Μακρυνείας- Εκτέλεσε εν ψυχρώ ζευγάρι γιατί τον ενοχλούσε μια... καμινάδα
- “Καλλικράτης” και στην Ελληνική Αστυνομία
- ΟΠΕΚ: Κινδυνεύει να αυξηθεί κι άλλο η τιμή πετρελαίου
- Το ...έκαψε η Αντωνία Καλλιμούκου!
- Διπλή δολοφονία σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας
- Κάτω από 8.000€ το νέο Dacia Logan
- ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Διπλό φονικό στο Αγρίνιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων
- Σύλληψη για ναρκωτικά στη Βάρδα Ηλείας
- Κοινωνική Συμφωνία - Ν.Ε. Αχαϊας: "Αδιέξοδη η μνημονιακή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης"
- Φονικό στις Παπαδάτες Μακρυνείας του Ν. Αιτωλοακαρνανίας
- Δυτική Αχαϊα: Επιστολή Ανδρέα Παναγιωτόπουλου στον Απ. Κατσιφάρα για την παύση των χρηματοδοτήσεων από το ΤΑΣ
- ΔΗΜΑΡ: "Αναγκαία η ευρωπαϊκή υποστήριξη για ανάπτυξη"
- "Η αγορά εργασίας την περίοδο της κρίσης" - Ερευνα του Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών
- Συνάντηση Γ. Στουρνάρα με Τσάρλς Νταλάρα
- Στο ΗΟΤ DOC που κυκλοφορεί: Οπωροκηπευτικά με παραθείο στα πιάτα μας