Περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα ζητεί ο Νταλάρα

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου υπογράμμισε ότι η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και εκτίμησε ότι η διετής παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αρκεί για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Όπως σημείωσε, η ύφεση δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.

Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει το σημείο ισορροπίας μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης. «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η λιτότητα βάζει την

Ελλάδα και την ευρωζώνη σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης», είπε. Παράλληλα, ξόρκισε τα σενάρια αποδέσμευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την ευρωπαϊκή κρίση. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να ενισχύσει την παρουσία του και τη συνεισφορά του στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας.

Ο Τσαρλς Νταλάρα επανέλαβε τη θέση υπέρ της συμμετοχής του επίσημου τομέα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προτείνοντας την έκδοση δανείων με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων του υφιστάμενου δανεισμού και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Απέρριψε όμως ως αντιπαραγωγική τη συζήτηση για νέο κούρεμα.

Τέλος, προσέφερε στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας ότι διαθέτει πλήρες πλαίσιο για μεταρρυθμίσεις. Εκτίμησε, ότι «η ελληνική ύφεση ίσως φθάνει στο τέλος της».

Keywords
Τυχαία Θέματα