Αραιά τα πρώτα δρομολόγια του Μετρό

Έπειτα από 8 ημέρες και κάτι απεργίας, επίταξη και αστυνομική επέμβαση της ΕΚΑΜ, λίγο πριν τις 15:00 τέθηκαν σε λειτουργία ξανά, οι πρώτοι συρμοί του Μετρό.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, άρχισαν τα πρώτα δρομολόγια των συρμών του μετρό,

του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ.

Σε πρώτη φάση τα δρομολόγια θα διεξάγονται με μικρότερη συχνότητα από τη συνήθη, θα εξομαλυνθούν ωστόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα συνεχίζεται και η προσέλευση των εργαζομένων στις θέσεις τους.

Τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ακινησία των συρμών, αντιμετωπίστηκαν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ομαλή και ασφαλής λειτουργία και των τριών μέσων.

Σε ό,τι αφορά τη γραμμή 3 του μετρό (Αιγάλεω- Δ. Πλακεντίας- Αεροδρόμιο) οι συρμοί φθάνουν έως τον σταθμό Δ. Πλακεντίας, λόγω της 24ωρης απεργίας του προαστιακού.

Ανακούφιση στην κυβέρνηση

«Είμαστε ικανοποιημένοι που τα μέσα σταθερής τροχιάς δουλεύουν και πάλι [...] μόνο εάν μείνουμε σταθεροί στην πορεία μας, θα πετύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Συμβολική κατάληψη στον «Αγιο Αντώνιο»

Την ίδια ώρα αλληλέγγυα σωματεία εργαζομένων προς τους απεργούς του μετρό μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν πορεία από το αμαξοστάσιο των Σεπολίων προς τον σταθμό του μετρό «Άγιος Αντώνιος».

Μόλις έφτασαν, έκαψαν τα χαρτιά επιστράτευσης και περίπου 15 εργαζόμενοι προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κέντρου ελέγχου του σταθμού, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν έξω από τον σταθμό φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι από το πρωί οι εργαζόμενοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι 200 μέτρα μακριά από την πύλη του αμαξοστασίου στα Σεπόλια, αντιδρώντας στην επίταξη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Τσικρικάς, προσερχόμενος στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους, καθώς του καταλογίζουν ότι δεν στάθηκε στο πλευρό των απεργών.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν οι εργαζόμενοι

Το «Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στρέφεται κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επιστράτευση του προσωπικού του Μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η επίταξή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού Χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (παλαιότερες αποφάσεις) η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Όμως, στην προκειμένη περίπτωση για την επίταξη του προσωπικού του Μετρό δεν συντρέχουν οι συνθήκες αυτές (Θεομηνία, κ.λπ.). Κατά συνέπεια οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη του επίμαχου προσωπικού είναι αντισυνταγματικές.

Επιπλέον τονίζουν ότι οι αποφάσεις για την επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας, καθώς αναφέρουν ότι «εκδόθηκαν ως αντίμετρα σε απεργιακή κινητοποίηση και όχι για τους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που τίθενται με το άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος».

Τέλος, σημειώνουν ότι η βλάβη που υφίστανται είναι «άμεση και προφανής και δεν θα μπορέσει να ανορθωθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι πλήττεται άμεσα το δικαίωμά τους στην απεργία και καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα