Ομήρου: Δίνουμε μάχη για διάσωση της ΚΔ και επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού

19:52 20/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μάχη που δίνεται σήμερα είναι για διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου μιλούσε στην εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα που διοργάνωσε η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας

και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με θέμα «53 χρόνια πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με επάλληλες συνωμοσίες και παγίδες- Οι προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια, «κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων οδηγήθηκαν και πάλι σε αδιέξοδο, αφού η Τουρκία εξακολουθεί να προτείνει δύο λαούς, δύο κράτη, συνεταιρισμό, νομιμοποίηση του εποικισμού και της διαίρεσης, εγγυητικά δικαιώματα και ξένη στρατιωτική παρουσία.

Είπε ότι η στρατηγική μονομερών υποχωρήσεων προς τους Τουρκοκύπριους ακόμα και προς Τούρκους υπηκόους με τον ευσεβοποθισμό ότι αυτό θα οδηγήσει σε λύση δεν οδηγεί σε λύση αλλά αποτελεί αφέλεια, την ώρα μάλιστα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ «με κυνισμό διακηρύττει ότι «κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος θα ’πρεπε να τον εφεύρουμε» και ότι «η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις γιατί η Κύπρος είναι απαραίτητη στους σχεδιασμούς της να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια»».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ο κ. Ομήρου, η Τουρκία απαιτεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο, κηδεμονία των Μουσουλμανικών Κοινοτήτων στον πρώην Οθωμανικό χώρο, δηλαδή διχοτόμηση του Αιγαίου, Κυπροποίηση της Θράκης και Αλεξανδροποίηση της Κύπρου μέσω του εποικισμού.

«Η μάχη που δίνεται σήμερα είναι για διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να προτείνουμε ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που προνοεί για λύση που πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία», υπογράμμισε.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Ομήρου, υπήρξαν παρεκκλίσεις και κατολίσθηση και έκανε λόγο για ανάγκη αναίρεσης των προτάσεων που συγκρούονται με τις πρόνοιες του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου (εκ περιτροπής προεδρία, παρουσία εποίκων, διαρχία, απονομή των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. σε Τούρκους υπηκόους).

Επίσης, σημείωσε ότι ένεκα του ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να καταγγελθεί η Τουρκία σε όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα.

«Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προϋποθέτει συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Δεν θα ανεχθούμε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας a la carte. Δεν είμαστε αντίθετοι σε Διεθνή Διάσκεψη. Όμως, με μόνο θέμα τη διεθνή πτυχή (κατοχή, κατάργηση εγγυήσεων, εποικισμό) και με συμμετοχή μόνο κυβερνήσεων»,

Πρέπει, είπε ο κ. Ομήρου, να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου, να απαιτήσουμε την πιο ενεργό ανάμιξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες για λύση με διορισμό ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό πολιτικής προσωπικότητας και όχι τεχνοκράτη όπως συμβαίνει σήμερα.

Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει «να επιδιώξουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί θα πρέπει να οδηγεί σε οριστικό τερματισμό της ενταξιακής της πορείας, ενώ δεν θα πρέπει να γίνει καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού.

«Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεοκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση», είπε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, επείγει η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών.

«Η παταγώδης αποτυχία της τουρκικής πολιτικής στη Συρία και την Αίγυπτο, οι βαθύτατα τραυματισμένες της σχέσεις με το Ισραήλ, η συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ- Ελλάδας και οι άριστες σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τον Αραβικό κόσμο, σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η νέα εθνική μας στρατηγική», υπογράμμισε.

Ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης εθνικής ομοψυχίας και συσπείρωσης όλου του ελληνισμού «για να μπορέσει να αντέξει στον αγώνα για δικαίωση».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει την επιβαλλόμενη ορθή και εθνικά υπεύθυνη διαχείριση του Κυπριακού.

Πρέπει, τόνισε, να εργαστούμε για την ανόρθωση και το ξαναζωντάνεμα της κυπριακής οικονομίας. «Όπως μετά την τραγωδία του 1974 με απώλεια του 70% των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων μπορέσαμε μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια να οδηγήσουμε σε αναγέννηση την οικονομία, έτσι και σήμερα», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα