Αποκάλυψη: Νέα μέτρα το 2014 «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού

Πρόκειται για σειρά διαπιστώσεων που αναρτήθηκαν σήμερα στον ιστότοπο της Βουλής και έχουν τον τίτλο «ενημερωτικό σημείωνα για τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων». Το «σημείωμα» συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Κράτους σε συνεδρίαση της 19.9.2013 και εκτός από την αυτόνομη δημοσίευσή του αποφασίστηκε να αποτελέσει και μέρος της τρίτης τριμηνιαίας έκθεσης της πορείας εκτέλεσης

του προϋπολογισμού.

Ακολουθούν κάποιες από τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό σημείωμα:

-Από το β΄ εξάμηνο 2014 οι πόροι που διαθέτει η χώρα δεν θα επαρκούν για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει. Δεν θα επαρκεί το πρωτογενές πλεόνασμα για την πληρωμή των τόκων.

-Το δημοσιονομικό κενό που θα διαμορφωθεί προς τα τέλη του 2014 θα πρέπει να καλυφθεί, πράγμα που μπορεί να γίνει με νέο δανεισμό, μείωση των επιτοκίων και νέα μέτρα ή με ένα συνδυασμό όλων αυτών. Η Κυβέρνηση αποκλείει νέα μέτρα. Όμως το κενό διευρύνεται αν προσθέσουμε τις δαπάνες πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών. Τότε μετονομάζεται σε χρηματοδοτικό κενό. Η Ελλάδα δεν θα είναι εύκολο να δανεισθεί με λογικούς όρους από τις αγορές για να καλύψει το «κενό» αυτό, δηλαδή, να πληρώσει τους τόκους και να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα δάνεια.

-Είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους.

-Μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνο προσωρινή λύση για ένα δύο χρόνια. Ουσιαστικά αναβάλλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του Δημόσιου Χρέους της Χώρας.

-Βασική παραδοχή μας είναι ότι το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο ως το 2020 ή το 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (νέο κούρεμα) ή και αναδιάταξη (επιμήκυνση περιόδων αποπληρωμής χρεών) και άλλες διευκολύνσεις.

-Για την προοπτική των διευκολύνσεων επισημαίνεται ότι αυτές θα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική λύση του προβλήματος. Αν π.χ. συμφωνηθεί ένα moratorium (διακοπής της πληρωμής όλων ή μέρους των τόκων) για 4-5 ή και περισσότερα χρόνια, τα αντίστοιχα ποσά θα μπορούσαν να επενδυθούν.

-Η οργανωμένη διαγραφή του χρέους εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Το σπουδαιότερο θα ενσωμάτωναν σύντομα της προσδοκίες των αγορών. Όμως ένα επιθετικά προβαλλόμενο σχετικό αίτημα από την ελληνική πλευρά θα ανησυχούσε τους εταίρους, θα επιβάρυνε τις διακρατικές μας σχέσεις με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα