Αντ.Σαμαράς: Πολιτικό το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Ο κ. Σαμαράς στην πρόσκληση για απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών, απαντά πως η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας και το γεγονός πως το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια προφανώς δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ

στη διαδικασία Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική».

Στην απάντησή του, ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η πρόταση του Γκρούεφσκι για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει πλήρη πολιτική εντολή στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία Νίμιτς και δεδομένου ότι η Ελλάδα ήδη έκανε ορισμένες ενδεικτικές κινήσεις καλής θέλησης – όπως όταν συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ.

«Αν επομένως, η διαδικασία είχε συνοδευτεί, από την άλλη πλευρά, από την ίδια πολιτική βούληση, πολιτικό θάρρος και επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα θα είχε προ πολλού διευθετηθεί», σημειώνεται.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος για επαφές των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι ανάλογες συναντήσεις, για να μην εξελιχθούν σε «ασκήσεις δημοσίων σχέσεων», θα πρέπει να συνοδεύονται από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής δέσμευσης ενώ παρατηρεί πως με έκπληξη αντελήφθη την οπτική Γκρούεφσκι για τον φορέα που εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Υπενθυμίζοντας ότι, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η σύνοδος Κορυφής υποστήριξαν ή έστω ασχολήθηκαν με το αίτημα της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η ΕΕ διέπεται από θεμελιώδεις αξίες, ακρογωνιαίος λίθος των οποίων είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα