Ανοικτή θέλουν την ΕΡΤ δύο στους τρεις

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής,

το 64,4% των ερωτηθέντων κρίνει την απόφαση της κυβέρνησης για το ακαριαίο «λουκέτο» στην ΕΡΤ «μάλλον αρνητικά και αρνητικά», ενώ το 32,1% «θετικά και μάλλον θετικά».

Σχεδόν 6 στους 10 (ήτοι το 57,1% των πολιτών) τάσσονται κατά του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, έναντι του 40,1% που απαντά «ναι» και «μάλλον ναι».

Οριακό

προβάδισμα ΝΔ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε οριακά με 21,4% έναντι 21,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 9,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,4% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3,9%.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 46% έναντι 30,6% του Αλέξη Τσίπρα.

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει και άλλη δημοσκόπηση, της VPRC για το TVXS.

Αναλυτικά, το 65% διαφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μόνο το 27% συμφωνεί με την ενέργεια της κυβέρνησης, ουδέτερη είναι η γνώμη του 5% και το υπόλοιπο 3% δεν γνωρίζει.

Απορρίπτουν τις ιδιωτικοποιήσεις

Αντίστοιχα, το 64% διαφωνεί με την προοπτική ιδιωτικοποίησης των εταιρειών υδάτων, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, το 59% διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό όσων διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου από ιδιώτες (π.χ. Σκουριές). Το 56% διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το 51% με την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και λιμανιών.

Πήρε κεφάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στην εκλογική επιρροή, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε προβάδισμα δυόμισι μονάδων και συγκεντρώνει το 29%. Ακολουθούν: Ν.Δ. 26,5%, Χρυσή Αυγή 14%, KKE 7%, ΠΑΣΟΚ 7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6%, ΔΗΜΑΡ 4,5%. Ωστόσο, το 12,9% δηλώνει αναποφάσιστο, το 31,5% δηλώνει ότι θα απείχε/θα έριχνε λευκό ή άκυρο στις εκλογές ενώ το 11,6% Δεν ξέρει/Δεν απαντά αναφορικά με την εκλογική του προτίμηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα