ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΥΔΑΝ – Ν. ΣΟΥΔΑΝ

Εντολή να ανοίξουν τα σύνορα έδωσε ο Πρόεδρος του Σουδάν μεταξύ του Ν. Σουδάν, έπειτα από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

 Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από τη συνομολόγηση, στις 27 Σεπτεμβρίου από τους προέδρους Όμαρ ελ-Μπεσίρ και τον νοτιο-σουδανό ομόλογό του Σάλβα Κίιρ, μιας σειράς συμφωνιών ασφαλείας και συνεργασίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες σκληρών συζητήσεων στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Αντίς Αμπέμπα.

Οι συμφωνίες αυτές δεν διευθετούν ωστόσο τα πολύ ευαίσθητα θέματα του καθεστώτος της διαφιλονικούμενης περιοχής Αμπιέι ούτε της οριοθέτησης

των συνόρων τους.

Τα θέματα του καθεστώτος της Αμπιέι και της οριοθέτησης των συνόρων είναι τα πιο ευαίσθητα από μία σειρά θεμάτων έντασης που δεν επιλύθηκαν από τη «συνολική» συμφωνία ειρήνης που συνήφθη το 2005, έθεσε τέρμα σε δεκαετίες εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους αντάρτες του Νότου και στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και κατέληξε στην ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες γύρω από τα θέματα αυτά προκάλεσαν από το Μάρτιο έως το Μάιο συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στους δύο στρατούς, που ήταν οι πιο έντονες από το διαχωρισμό του Σουδάν.

(ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα