Ανοίγει ξανά το βιβλίο προσφορών

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η αξία των ελληνικών ομολόγων που δήλωσαν το παρόν στο πρόγραμμα επαναγοράς έφτασε τα 26,6-26,8 δισ. ευρώ:  Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα υπάρξει ειδικό re-opening για να αυξηθεί η συμμετοχή μέχρι και τα 30 δισ., καθώς η ελληνική δημοκρατία επιδιώκει να διαγράψει μέσω αυτής της διαδικασίας ελληνικό χρέος ύψους 20 δισ.

Στο re-opening δηλαδή στο επανάνοιγμα της διαδικασίας που θα κρατήσει μια μέρα θα

συμμετάσχουν είτε οι Γερμανικές bad bank οι οποίες δεν μπήκαν καθολικά είτε οι ελληνικές τράπεζες.
Οι Γερμανικές bad bank δεν πούλησαν όλα τα ελληνικά τους ομόλογα και ασκούνται πιέσεις ώστε να τα πωλήσουν σε ένα re-opening: Σε κάθε περίπτωση αυτή την στιγμή στα χέρια ιδιωτών βρίσκεται ελληνικό χρέος αξίαςλίγο πάνω από 62 δισ. Μέσω της επαναγοράς όπως αναφέρθηκε το ελληνικό κράτος θέλει να διαγράψει ποσό τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ διασφαλίζοντας έτσι την εκταμίευση της δόσης του δανείου στήριξης. Πιθανώς την διαφορά που υπάρχει αυτή την στιγμή να την καλύψουν στο σημερινό re-opening από κοινού ελληνικές και γερμανικές bad bank τράπεζες.
Η Δευτέρα θα είναι καθοριστική μέρα για τα τελικά αποτελέσματα του buyback.

Στην διαδικασία ωστόσο που ολοκληρώθηκε τυπικά όπως διαπιστώνεται, την Παρασκευή, προσφέρθηκαν συνολικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 26,6 με 26,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 16,2  δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ξένους επενδυτές και περίπου 10,4 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Keywords
Τυχαία Θέματα