Ανοίγει σήμερα η αυλαία του Φεστιβάλ Καννών

Στις Κάννες παραδοσιακά η ταινία έναρξης προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα, ωστόσο φέτος «Ο υπέροχος Γκάτσμπι» έχει ήδη «παίξει» στις ΗΠΑ. Τον Χρυσό Φοίνικα θα διεκδικήσουν καταξιωμένοι σκηνοθέτες όπως οι: Ρομάν Πολάνσκι, Στίβαν Σόντεμπεργκ, αδελφοί Κοέν, Τζιμ Τζάρμους, Αλεξάντερ Πέιν. Ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα θα ανακοινωθεί στις 26 Μαΐου.

Ο Μάικλ Ντάγκλας μπορεί να διεκδικήσει με αρκετές αξιώσεις ένα βραβείο για την ερμηνεία του στο βιογραφικό δράμα

του Σόντεμπεργκ «Βehind the Candelabra». Ο Αμερικανός ηθοποιός ενσαρκώνει τον πιανίστα Liberace, ενώ τον νεαρότερο εραστή του, ο Ματ Ντέιμον. Η Μαριόν Κοτιγιάρ εμφανίζεται στην περιπέτεια «Βlood Τies» του Γκιγιόμ Κανέ, αλλά και στο φιλμ του Τζέιμς Γκρέι «Τhe immigrant», στο πλευρό των Τζέρεμι Ρένερ και Χοακίν Φίνιξ, το οποίο συμμετέχει στο διαγωνιστικό και ενδεχομένως της δώσειτο πρώτο βραβείο γυναικείας ερμηνείας.

Οι αδελφοί Κοέν θα ταξιδέψουν το κοινό στη φολκ μουσική σκηνή της δεκαετίας του 60 στη Νέα Υόρκη μέσω του «Inside Llewyn Davis», με την Κάρεϊ Μούλιγκαν να κάνει τη δεύτερη κινηματογραφική της εμφάνιση στο φεστιβάλ, μετά τον «Υπέροχο Γκάτσμπι». Ο Ρομάν Πολάνσκι διασκευάζει το θεατρικό έργου του Ντέιβιντ Ίβς «Venus in fur», με πρωταγωνίστρια τη γυναίκα του, Εμμανουέλ Σανιέ. O Ασγκάρ Φαρχαντί ο οποίος είχε αποσπάσει το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας με το δράμα του «Ένας χωρισμός» επιστρέφει με τη νέα του ταινία «Le passé» στην οποία πρωταγωνίστρια είναι η Μπερενίς Μπεγιό (έπαιξε στο βωβό, οσκαρικό «Τhe artist»).

Δεκατέσσερα χρόνια πριν «Οι αυτόχειρες παρθένες» της Σοφία Κόπολα είχαν προβληθεί σε πρεμιέρα στις Κάννες. Στην φετινή διοργάνωση η σκηνοθέτιδα εγκαινιάζει την ενότητα του φεστιβάλ «Ένα κάποιο βλέμμα» με το φιλμ της «The Bling Ring». Ο φακός ακολουθεί μια ομάδα εφήβων που μπαίνει κρυφά σε σπίτια διασήμων. To σενάριο είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία και μερικά από τα θύματα ήταν η Πάρις Χίλτον. Λίντζεϊ Λόχαν και η Μέγκαν Φοξ.

Η ταινία «Αll is lost» του Τζέι Σι Κάντορ δεν συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα, όμως θα κερδίσει την απαιτούμενη δημοσιότητα, αφού στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε μια μάχη επιβίωσης. Χωρίς διαλόγους, η ταινία σκιαγραφεί τον αγώνα του κεντρικού ήρωα να παραμείνει ζωντανός. Εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθεί η ταινία του Στίβερν Φρίαρς «Μuhammad Ali’s greatest fight» που εστιάζει στην άρνηση του διάσημου μποξέρ να πολεμήσει στο Βιετνάμ και την «εκδικητική» στάση των αμερικανικών αρχών.

Η ταινία του Τζάρμους «Οnly lovers left alive» μια «κρυπτο-βαμπιρική ερωτική ιστορία», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο δημιουργός της προστέθηκε τελευταία στιγμή στο διαγωνιστικό τμήμα. O Α. Πέιν στο ασπρόμαυρο road movie «Nebraska» καταγράφει το ταξίδι ενός γιου με τον ηλικιωμένο αλκοολικό πατέρα του, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κέρδισε βραβείο αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα