ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νέα προεκλογική περιπέτεια βάζει σε επικίνδυνη περιδίνηση την οικονομία. Εύκολες λύσεις – μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φόρων – έβαλαν τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Μέτρα που θα οδηγούσαν σε ανάπτυξη μπήκαν σε προεκλογικές καλένδες. Και η «θεραπεία» θα επιχειρηθεί μετά τις εκλογές…


Του Βαγγέλη Δουράκη

Πέρα από αυτό όμως υπάρχουν και τρέχοντα ζητήματα που θα πρέπει να βρουν μια λύση

μέσα σε ένα .. «αβέβαιο» αύριο.

Η όποια κυβέρνηση προκύψει -εάν προκύψει- τον Ιούνιο, θα πρέπει να επιλύσει άμεσα το θέμα της άρνησης μερίδας επενδυτών να ενταχθούν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το συνολικό ποσό των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI, μαζί με τα δάνεια των ΔΕΚΟ, διαμορφώνεται στα  6,4 δισ. ευρώ. Μετά την πληρωμή του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιποι ομολογιούχοι αυτής της κατηγορίας -ως επί το πλείστον κερδοσκόποι- θα θελήσουν να εξοφληθούν στο άρτιο: Όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, που αν καταφέρει συνεργαζόμενη με τους ευρωπαίους να μην τους δώσει «δεκάρα τσακιστή», μπορεί να εξοικονομήσει ποσό 2,5 δισ. ευρώ για τον «κουμπαρά» της.

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελούν το δεύτερο κεφαλαιώδες ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Παρότι το EFSF στήριξε το τραπεζικό σύστημα εγκρίνοντας το μεταβατικό σχήμα χρηματοδότησης των τραπεζών, με τη μεταφορά 18 δισ. ευρώ – ποσό που σχηματίζει μια ελάχιστη «ομπρέλα προστασίας» πάνω από τις μεγάλες τράπεζες- υπάρχουν ακόμη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η νέα κυβέρνηση σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον πρέπει να εκταμιευτεί και το υπόλοιπο ποσό των υπολοίπων 27 δισ. ευρώ που έχουν ανάγκη τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε νέα βάση τίθεται πλέον και η απαίτηση της τρόικα για μέτρα 11,6 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013 – 2014, αφού η υστέρηση στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου κατά το α΄εξάμηνο του 2012 δημιουργεί μια νέα «μαύρη τρύπα» που φαντάζει αδύνατον να μπορεί να καλυφθεί κατά το ιδιαίτερα βεβαρημένο β΄εξάμηνο.

Αυτό σημαίνει πως μια νέα κυβέρνηση θα αναγκαστεί από πολύ νωρίς αντιμετωπίσει την πίεση, όχι μόνο του Μνημονίου αλλά και της στοιχειώδους ευστάθειας της ελληνικής Οικονομίας.

Ανοιχτό απομένει τι θα απογίνει πια στην φορολογία, στους μηχανισμούς είσπραξης των φόρων και τις νέες αντικειμενικές αξίες. Οι αλλαγές στις τιμές της εφορίας για τα ακίνητα έπρεπε να εφαρμοστούν τον Ιούνιο, αλλά καμία προπαρασκευή δεν έχει υπάρξει, τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν νέα πτώση τιμών κατά 9,3% στην κτηματαγορά, ενώ τίποτα δεν έχει δείχνει ικανό να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων τα οποία είχαν προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα