ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΜΕ ΛΙΣΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ

Στο τελικό στάδιο της εφαρμογής των όσων προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος προχωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη μία το μεσημέρι η  σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με πιθανή ημερομηνία εκλογών τη 17η Ιουνίου.


Το πρώτο βήμα για την έναρξη διενέργειας επαναληπτικών εκλογών γίνεται σήμερα με το προσδιορισμό του προσώπου που θα οριστεί στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς

αρχηγούς θα πρέπει να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το ποιος θα ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Μεταξύ των ονομάτων που συζητιούνται για τη θέση αυτή είναι και του Λουκά Παπαδήμου, ωστόσο αν δεν υπάρξει διακομματική συμφωνία, ο Κάρολος Παπούλιας θα αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής.

Σε επίπεδο προσώπων πρόκειται για τους: Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειο Πάγο), Παναγιώτη Πικραμμένο (ΣτΕ) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο). Σε περίπτωση που η επιλογή γίνει βάσει παλαιότητας, δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν, ότι προκρίνεται ο πρόεδρος του ΣτΕ. Παναγιώτης Πικραμμένος.

Στη συνέχεια την Πέμπτη θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές και θα συγκληθεί η Βουλή με τη νέα της σύνθεση. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή τη Παρασκευή θα προχωρήσει σε συνεδρίαση με βασικό στόχο την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα πρέπει να προσδιορίσει το υπηρεσιακό κυβερνητικό σχήμα που θα ηγηθεί στα υπουργεία μέχρι τις εκλογές.

Σε σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών ένα είναι ξεκάθαρο, ότι αυτές θα γίνουν με λίστα. Οι υποψήφιοι δηλαδή δεν θα χρειάζονται σταυρό προτίμησης από τους πολίτες. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια τα κόμματα θα έχουν τοποθετήσει στη λίστα με συγκεκριμένη σειρά τα πρόσωπα που επιθυμούν. Ανάλογα με τους βουλευτές που θα εκλέξει το κάθε κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια θα επιλεγούν με σειρά κατάταξης και οι υποψήφιοι.

Το θεσμικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει τα κόμματα να επιλέξουν τους υποψήφιους που θα προηγηθούν στα ψηφοδέλτια σύμφωνα με τους σταυρούς που έχουν λάβει στη προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Αν και δεοντολογικά κρίνεται πολιτικά ορθό να προηγηθούν στις λίστες όσοι έχουν λάβει περισσότερους σταυρούς αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις η ΝΔ φαίνεται να τηρεί τη δέσμευση που είχε δώσει προεκλογικά και να διαμορφώνει τις λίστες στις εκλογικές περιφέρειες σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών που έλαβαν οι υποψήφιοι.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αναμένεται να προσδιοριστεί το αργότερο εντός Σαββατοκύριακου. Αν και το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι το ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι τη διενέργεια των εκλογών είναι 21 μέρες, οι εκτιμήσεις που γίνονται εμφανίζουν ως επικρατέστερη ημερομηνία την 17η Ιουνίου.

Το επόμενο διάστημα η υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα  σοβαρό ζήτη

Keywords
Τυχαία Θέματα