Ανησυχία στην Ελλάδα για το νέο «Σισμίκ» των Τούρκων

21:03 1/2/2013 - Πηγή: Matrix24

Το μήκους 85 μέτρων πλοίο αγοράστηκε από νορβηγική εταιρία έναντι 130 εκατομμυρίων ευρώ. Οι Τούρκοι θα το ονομάσουν «Barbaros Hayrettin Pasa» στόχος του είναι, όπως λένε η διεξαγωγή τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είναι μόλις δύο ετών και είναι ικανό να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος έξι χιλιομέτρων. Ήδη το σκάφος βρίσκεται σε ναυπηγεία της Πόλης. Αυτή τη στιγμή είναι πράσινου χρώματος, αλλά σύντομα θα βαφτεί ερυθρόλευκο. Οι έρευνες

του πλοίου θα ξεκινήσουν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι Τούρκοι δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν ναυπήγησαν το δικό τους, το οποίο θα ήταν έτοιμο το 2015, αλλά αγόρασαν το νορβηγικό.

Όπως φαίνεται το 2015 κρίθηκε πολύ μακρινό, καθώς θεωρείται επείγων ο καθορισμός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν. Σημειώνεται δε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου αναφέρουν πως το επόμενο βήμα των Τούρκων θα είναι οι «προκλήσεις» προς την ελληνική πλευρά, κάτι που αποτελεί και το «αγαπημένο τους σπορ».

Εκτιμήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο θέλουν το εν λόγω σκάφος να πλεύσει σύντομα στο Αιγαίο προκειμένου να ερευνήσει ακόμα και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τα οποία το ελληνικό δημόσιο έχει προκηρύξει διαγωνισμούς ανάθεσης έργου.

Ωστόσο, αν η τουρκική πλευρά πράξει κατ’ αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά θα «εξουδετερώνει» την όποια δύναμη του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας που θα συγκληθεί στις αρχές Μαρτίου, όταν και τα υπουργικά συμβούλια των δύο χωρών θα συνεδριάσουν με θέμα τους την ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα