Αναζητείται φόρμουλα για την Ελλάδα

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες πριν από την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση είχε επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με τον γαλλογερμανικό άξονα, ώστε η Αθήνα να αποσπάσει στην συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών κάτι παραπάνω από μια απλή δήλωση στήριξης. Έτσι, πέρα από έναν «οδικό χάρτη» εκταμίευσης της δόσης σήμερα δεν αποκλείεται να εξασφαλιστεί στο eurogroup και η απόφαση για τη διετή επιμήκυνση

του ελληνικού προγράμματος.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο κ. Γιούνκερ ζήτησε να υπάρξει απόφαση που θα δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες επιδόσεις της χώρας. Ωστόσο, στέλεχος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα ακόμη.

Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε μικρή πρόοδος και, εάν όλα πάνε καλά, ίσως σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δώσουν το πράσινο φως για την παράταση.

Εάν οι αντιρρήσεις -κυρίως από τις μικρές χώρες- παραμείνουν, με πρόφαση ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο να μελετήσουν την έκθεση της τρόικας, τότε το προεδρείο του eurogroup θα επιχειρήσει να αποσπάσει μια «γενναιόδωρη» ανακοίνωση για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Βεβαίως, πάντα υπάρχει και η διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρώπη (πρωτίστως Βερολίνο) για το ύψος και τον τρόπο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν αποκλείεται μετά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αναλάβει δράση και η Κριστίν Λαγκάρντ, που αναμένεται να θέσει επί τάπητος και επισήμως το θέμα του «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας που κατέχει ο δημόσιος τομέας.

Μέχρι την εκταμίευση της δόσης πάντως η ελληνική Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τον «σκόπελο» ομολόγων που λήγουν: Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times Deutschland τονίζουν ότι «επειδή απόψε δεν θα υπάρξει έγκριση της από καιρό καθυστερούμενης δόσης, η χώρα θα πρέπει να λάβει επιμήκυνση για τα ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγουν την Πέμπτη στις ελληνικές τράπεζες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν προηγουμένως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δώσει παράταση στη βοήθεια για τη ρευστότητα των τραπεζών (πρόγραμμα ELA), με την οποία οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Η «μάχη» της Αθήνας να τρέξουν οι διαδικασίες δεν εξαντλείται στο σημερινό Eurogroup αφού αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός και θα έχει συνάντηση με τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Keywords
Τυχαία Θέματα