«ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ» ΛΟΓΩ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ..ΕΚΤ

«Ανατριχίλα» προκαλούν σε ολόκληρη την Ευρώπη στοιχεία που αποτυπώνουν τάση για ακόμη βαθύτερη ύφεση: Μια τέτοια εξέλιξη περιπλέκει τα πράγματα στερώντας «πυρομαχικά» από την προσπάθεια στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών. Έτσι ανοίγει η «κουβέντα» για ενεργότερη συμμετοχή της ΕΚΤ στις εξελίξεις.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ακόμη πιο βαθιά αποδεικνύεται η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη όπως δείχνει σειρά μακροοικονομικών

στοιχείων.

Τα εξαιρετικά αδύναμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανησυχίες για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο έχουν ήδη επηρεάσει την οικονομία ολόκληρης της ευρωζώνης, απειλώντας με βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με τους Financial Times τα στοιχεία αυτά εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για ακόμη πιο επιθετική αντίδραση στην κρίση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ μειώθηκε τον Μάιο στο 45,9 (από 47,9 τον προηγούμενο μήνα) που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Ο ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης υποχώρησε στο 45, από 45,9 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ανάκαμψη στο 46. Επίσης η ένδειξη του Μαΐου είναι η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2009.

Ως προς τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης δραστηριοτήτων διαμορφώθηκε στο 46,5 από 46,9 τον προηγούμενο μήνα. Και εδώ οι αναλυτές απογοητεύθηκαν καθώς προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πρόβλεψή μας για συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η ολοένα και πιο απότομη ύφεση στην περιφέρεια επηρεάζει τόσο τη Γαλλία όσο και τη Γερμανία» δηλώνει ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Chris Williamson.

Ο Marfin Van Vliet, οικονομολόγος της ΙΝG, τονίζει ότι τα στοιχεία «υποδεικνύουν την ανάγκη για πιο επεκτατική νομισματική πολιτική και λιγότερο υφεσιακή δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη».

Σημαντικά κατώτερος των προσδοκιών αποδεικνύεται ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo για τη γερμανική οικονομία, ο οποίος σημειωτέον υποχωρεί για πρώτη φορά μετά από 7 μήνες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε τον Μάιο στο 106,9, ενώ οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 109,4.

Ο οικονομολόγος του Ifo, κ. Wohlrabe, δήλωσε στο Reuters ότι για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία η βασική πηγή ανησυχίας είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Τόνισε ότι επηρεάζονται περισσότερο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και πως η αβεβαιότητα σχετίζεται με την έκβαση των επικείμενων εκλογών στην Αθήνα.

Ο οίκος JPMorgan εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωθεί να μειώσει τα επιτόκια εντός του έτους, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης χρεών.

Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει επίσης ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα υποχρεωθεί να διεξάγει και νέο γύρο παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες, δηλαδή 3ο κύκλο LTRO.

Σύμφωνα πάντως με τους Financia

Keywords
Τυχαία Θέματα