Αναμονή 10 χρόνια για την εκδίκαση μιας υπόθεσης υπερχρεωμένου νοικοκυριού

Στην ερώτηση, ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής επισημαίνει αφενός τις δεκάδες κενές οργανικές θέσεις Ειρηνοδικών, την ίδια στιγμή που υποθέσεις όπως η ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών αυξάνονται σημαντικά.

Μάλιστα, ο Μάρκος Μπόλαρης επισημαίνει ότι στον τελευταίο διαγωνισμό υποψηφίων δοκίμων Ειρηνοδικών Δ΄ τάξεως, πέτυχαν 329 άτομα, προσελήφθησαν 160 νέοι Ειρηνοδίκες, ενώ παραμένουν κενές 55 οργανικές θέσεις Ειρηνοδικών, στις οποίες πρέπει να προστεθούν άλλες 21 λόγω συνταξιοδότησης Ειρηνοδικών.

Ο πρώην υφυπουργός επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η καθ’ύλην αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων, τόσο κατά πόσο όσο και κατ’αντικείμενο (όπως ενδεικτικά, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, εκούσια δικαιοδοσία, διαταγές πληρωμής). Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι ειδικά στις υποθέσεις ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, η εκδίκαση των αιτήσεων επί των οποίων έχει ανατεθεί στα Ειρηνοδικεία, οι δικάσιμες που ορίζονται είναι τόσο μακρινές που φτάνουν μέχρι και τη δεκαετία (για παράδειγμα, Ειρηνοδικείο Καλλιθέας το 2022 και Ειρηνοδικείο Ν. Ιωνίας το 2021), γεγονός που καταστρατηγεί κατ’ουσίαν το πνεύμα του νόμου Ν.3869/2010 που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε υπερχρεωμένο οφειλέτη να διεκδικήσει μία ευνοϊκή ρύθμιση στην αποπληρωμή των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Ο Μάρκος Μπόλαρης ερωτά τους υπουργούς

1. Τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση της πανθομολογούμενης εξαιρετικά προβληματικής λειτουργίας των Ειρηνοδικείων, λόγω της τεράστιας αύξησης της ύλης τους;

2. Εάν προτίθενται να προβούν στην άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικείων της χώρας, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σκοπός του Ν.4055/2012 σχετικά με τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής, καθώς επίσης και να προαχθεί η άμεση απονομή της δικαιοσύνης;

Keywords
Τυχαία Θέματα