Άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας

12:02 3/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής Επιστήμης του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον Joeri Rogelj, επισημαίνουν ότι από εδώ και πέρα κάθε καθυστέρηση στη μείωση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» αυξάνει πολύ το κόστος αντιμετώπισης του προβλήματος και, το κυριότερο, μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιτυχίας των όποιων μελλοντικών δράσεων.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ταχεία αντίδραση εκ μέρους των πολιτικών ηγετών αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα που μπορεί να περιορίσει την κλιματική αλλαγή σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Οι

τελευταίες διεθνείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στη Ντόχα, κατέληξαν με περιορισμένη επιτυχία κι όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι στο μέλλον χρειάζονται πιο τολμηρά βήματα.

Πρώτη φορά, οι ερευνητές -μέσα από περίπου 700 εναλλακτικά μελλοντικά σενάρια- υπολόγισαν τις διάφορες αβεβαιότητες και τις αξιολόγησαν κατά σειρά σπουδαιότητας. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά ο πιο σημαντικός παράγων είναι η πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από την καθυστέρηση εκ μέρους των κυβερνήσεων του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, σε περίπτωση καθυστέρησης 20 ετών, η πιθανότητα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να μην ανέβει πάνω από δύο βαθμούς, περιορίζεται στο 20%. Μόνο αν η ανθρωπότητα συνολικά περιορίσει τις ενεργειακές ανάγκες της και γίνει πιο αποδοτική στην ενεργειακή κατανάλωση, τότε η πιθανότητα αυξάνει στο 50%.

Δείτε την επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v493/n7430/full/nature11787.html

Keywords
Τυχαία Θέματα