Αλλαγή σκυτάλης στο κινέζικο κοινοβούλιο

11:55 5/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Μπροστά σε 3.000 αντιπροσώπους της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης που συνήλθε στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, ο Γουέν Τζιαμπάο παρουσίασε τον παραδοσιακό απολογισμό των επιδόσεων της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και τις προοπτικές που ανοίγονται για την δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο. Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση καλείται κατά τη διάρκεια της ετήσιας ολομέλειάς της να επικυρώσει τον διορισμό της νέας ηγεσίας της Κίνας η οποία επελέγη κατά το XVIII Κογκρέσο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Σι Τζινπίνγκ, 59 ετών, ο νέος γενικός

γραμματέας του κόμματος θα αναλάβει επισήμως την προεδρία της Κίνας αντικαθιστώντας τον Χου Τζιντάο και ο Λι Κετσιάνγκ, 57 ετών θα διαδεχθεί τον Γουέν Τζιαμπάο στην πρωθυπουργία. Οι δύο άνδρες θα ηγηθούν της Κίνας για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στόχος το 7,5%

Κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του, ο Γουέν Τζιαμπάο όρισε ως στόχο ανάπτυξη κατά 7,5% για το 2013, αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 10,7% σε μία οικονομία όπου ο πληθωρισμός έφθασε το 3,5%, σύμφωνα με την εισήγησή του, η οποία προτείνει μία «σώφρονα νομισματική πολιτική». Το προηγούμενο έτος η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και 13 χρόνια, στο 7,8%.

Ο …μετριοπαθής στόχος του 7,5% δικαιολογήθηκε από τον Γουέν με βάση τα υψηλά κινεζικά τραπεζικά επιτόκια. Για να επιτευχθεί όμως θα πρέπει «η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο να στηριχθεί πλέον στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης». Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Κίνα οφείλει να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των κατοίκων, να ενισχύσει την καταναλωτική διάθεση, συνεχίζοντας συγχρόνως να εφαρμόζει την δημοσιονομική πολιτική της ανάκαμψης, «αλλά με έλλειμμα γύρω στο 2%” και κατά συνέπεια σε συνθήκες ασφάλειας», είπε ο Γουέν και συνέχισε: «Έτσι η κατανάλωση μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για όλο και ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη». Ωστόσο, η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών αναμένεται να τροφοδοτήσει ανησυχίες για τις φιλοδοξίες της Κίνας, η οποία επιδιώκει να καλύψει την καθυστέρησή της στον στρατιωτικό τομέα απέναντι στις ΗΠΑ, με νέα εξοπλιστικά προγράμματα αιχμής.

Πάταξη της (Λερναίας Ύδρας της) διαφθοράς

Η πρώτη προτεραιότητα της νέας ηγεσίας, η καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς στους κόλπους του Κράτους και του Κόμματος, δεν αναφέρθηκε παρά σε μία αποστροφή της ομιλίας: «Θα ενισχύσουμε τον αγώνα κατά της διαφθοράς και υπέρ της ηθικής ακεραιότητας των αξιωματούχων». «Θα συνεχίσουμε την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου», είπε ο Γουέν, παραδεχόμενος ότι οι αρχές θα πρέπει «να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τις λαϊκές μάζες», και αναφέρθηκε σε ένα «σύστημα εξισορρόπησης των εξουσιών κατά τρόπο ώστε ο πληθυσμός να έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει την εξουσία ώστε αυτή να λειτουργεί σε συνθήκες διαφάνειας».

Επιτεύγματα και πράσινη(!) ανάπτυξη…

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα επιτεύγματα των τελευταίων ετών στον τομέα του διαστήματος και της τεχνολογίας αιχμής, καθώς και στις αυξανόμενες αντιφάσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κίνα ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και τάχθηκε υπέρ μίας πράσινης ανάπτυξης, με στόχο την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, των υδάτων και του εδάφους. Τέλος, ο Γουέν Τζιαμπάο αναφέρθηκε στο θέμα της πολιτικής του μοναδικού παιδιού, η οποία θα διατηρηθεί παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Οι εργασίες της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας θα ολοκληρωθούν στις 17 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα