Η (σινεμασκόπ) γη της επαγγελίας

Η γη της επαγγελίας (Promised Land) Του Γκας Bαν Σαντ.

Διάρκεια: 1 ώρα και 46 λεπτά. Με τους: Ματ Ντέιμον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τζον Κρασίνσκι, Ρόζμαρι ΝτεΓουίτ.

Ένα ανερχόμενο golden boy με αγροτικές ρίζες που εργάζεται σε μια εταιρεία φυσικού αερίου, καταφθάνει σε μια αγροτική περιοχή μαζί με τη συνεργάτιδά του. Με την πόλη να έχει πληγεί από την οικονομική ύφεση, οι δύο υπάλληλοι προσπαθούν

να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής να τους παραχωρήσουν το δικαίωμα γεώτρησης για την εξαγωγή αερίου κάτω από τα κτήματά τους. Και ενώ η δουλειά φαίνεται εύκολη, στην πορεία περιπλέκεται λόγω της περιβαλλοντικής ένστασης ενός δασκάλου της περιοχής και ενός ανεξάρτητου ακτιβιστή οικολόγου. Στη πορεία πολλά θα ξεκαθαρίσουν και περισσότερα θα ανατραπούν.

Τολμηροί, οικολογικά ευαισθητοποιημένοι και με πολιτικές ανησυχίες οι δυο άνδρες πρωταγωνιστές αλλά και συν-σεναριογράφοι της ταινίας επιχειρούν να αποκαλύψουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την ασύδοτη και αλόγιστη απαλλοτρίωση της γης από εταιρίες που στοχεύουν μόνο στο μεγάλο και γρήγορο κέρδος. Εντούτοις, παρά τις καλές προθέσεις η ταινία κάπου κολλάει. Θες η αργόσυρτη και κουραστική ροή της, θες η διόλου πειστική ερμηνεία του Ματ Ντέιμον, θες η άνευρη κόντρα ρομαντισμού και μακιαβελικής δολοπλοκίας; -όπως και να έχει η χαμηλών τόνων πλοκή παραλίγο να ρίξει το θεατή σε κατατονία. Κρίμα γιατί ο προοδευτικός Γκας Βαν Σαντ με λίγη προσπάθεια θα κατάφερνε η ταινία να πετάει σπίθες, αντί να σιγοβράζει σαν χλιαρό διδακτικό παραμυθάκι παρατραβηγμένης πολιτικής ορθότητας.

Πειρατεία στον ωκεανό (A Hijacking) Του Τομπίας Λίντχολμ.

Διάρκεια: 1 ώρα και 39 λεπτά. Με τους: Γιόχαν Φίλιπ Άσμπεκ, Σέρεν Μάλινγκ.

Πάνω σε ένα φορτηγό πλοίο, κάπου στα ανοιχτά του Ινδικού Ωκεανού, ένας Δανός μάγειρας περιμένει πως και πως να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βρεθεί με τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη. Ωστόσο, τα σχέδια του βυθίζονται στην αβεβαιότητα, όταν μία ομάδα Σομαλών πειρατών καταλαμβάνει το πλοίο απαιτώντας λύτρα από τη ναυτιλιακή εταιρεία στην Κοπεγχάγη. Άκρως ενδιαφέρουσα και καλοδουλεμένη ταινία με βάση τις πειρατείες εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό από συμμορίες Αφρικανών.

Η ταινία αγνοεί επιδεικτικά τα κίνητρα των εξαθλιωμένων πειρατών απορρίπτοντας την εφετζίδικη συνταγή της περιπέτειας και επικεντρώνεται εύστοχα στους χαρακτήρες και στον αγώνα διάσωσης των ομήρων Με παράλληλη αφήγηση πηγαινοέρχεται μεταξύ του μάγειρα στο πλοίο που τελεί υπό ομηρία και του υπεύθυνου της ναυτιλιακής εταιρείας που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους πειρατές. Καλοκουρδισμένη πλοκή και υποδειγματικός ρεαλισμός, σε ένα θρίλερ που θέτει επιτακτικά τα ζητήματα ηθικής για την αξία της ζωής όταν απλοί , κανονικοί άνθρωποι βρίσκονται μπλεγμένοι σε ασυνήθιστη και τρομαχτική κατάσταση.

Χαμένος παράδεισος (Tabu) Του Μιγκέλ Γκόμεζ.

Διάρκεια: 1 ώρα και 58 λεπτά. Με τους: Λάουρα Σοβεράλ, Άνα Μορέιρα, Καρλότο Κότα.

Ξεκινώντας από έναν μύθο από το παρελθόν, ο σκηνοθέτης περνά στη σύγχρονη πραγματικότητα με την ιστορία μιας γυναίκας η οποία αποφασίζει να βρει τον παλιό εραστή της ετοιμοθάνατης γειτόνισσάς της, για να διηγηθεί στη συνέχεια μια ιστορία αγάπης βγαλμένη από το σινεμά – με όλο το πάθος, την αθωότητα και τη ματαιότητα που της αρμόζει. Ένα παραμύθι που συνέβη 50 χρόνια πριν, λίγο πριν τον Πορτογαλικό αποικιακό πόλεμο και ξεκινάει ως εξής: «Η Αουρόρα είχε μια φάρμα στην Αφρική, στους πρόποδες του όρους Ταμπού».

Ξημέρωμα (Agon) Του Ρόμπερτ Μπουντίνα. Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά.

Με τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Μάρβιν Ταφάτζι, Γκουλτζέμ Κοτόρι, Ισαβέλλα Κοτζεβίνα.

Ο Σαϊμίρ από την Αλβανία είναι εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη από καιρό και ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί την Ηλέκτρα που είναι και κόρη του ιδιοκτήτη του συνεργείου στο οποίο εργάζεται. Όταν ο μικρός αδερφός του, έρθει στην Ελλάδα, ο Σαϊμίρ θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Ο μικρός Βίνι όμως είναι ανυπόμονος και εξ αιτίας της υπέρμετρης φιλοδοξίας του θα μπλεχτεί με τη μαφία. Πολύ γρήγορα η σύγκρουση των δυο αδερφών και των διαφορετικών κόσμων τους θα αλλάξει τις ζωές όλων με τρόπους που δεν έχουν επιστροφή. Μια προβλέψιμη ταινία, γεμάτη στερεότυπα που αδυνατεί να αγγίξει την μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα, ενώ κινείται κάτω και από το ποιοτικό όριο των κακών εγχώριων τηλεοπτικών παραγώγων.

Man at sea Του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. Διάρκεια: 1 ώρα και 32 λεπτά.

Με τους: Αντώνη Καρυστινό, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκο Τσουράκη.

Μετά από τον μακροχρόνιο χωρισμό που ακολούθησε το θάνατο του γιου τους, ο καπετάνιος ενός εμπορικού πλοίου Άλεξ και η ακτιβίστρια πρώην γυναίκα του Κέιτ συναντιούνται ξανά στο δεξαμενόπλοιο Sea Voyager. Την ίδια μέρα, ο Άλεξ σώζει 30 έφηβους μετανάστες που έχουν ναυαγήσει μεσοπέλαγα. Ο ιδιοκτήτης της σχεδόν χρεοκοπημένης πλοιοκτήτριας εταιρίας τον πιέζει να λύσει το θέμα άμεσα, αλλά κάθε προσπάθειά του οδηγεί σε αδιέξοδο. Κι ενώ κάποια μέλη του πληρώματος δημιουργούν στοργικούς δεσμούς με τα παιδιά -ανάμεσά τους και η Κέιτ, που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη μητρότητα- οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι «επισκέπτες» τους έχουν κάνει κατάχρηση της φιλοξενίας τους. Αδυνατώντας να χειριστεί την αυξανόμενη ένταση και επηρεασμένος από το χαμό του γιου του, ο καπετάνιος προχωρά σε μια σειρά από λάθος ενέργειες, ώσπου τελικά βρίσκει το θάρρος να ξεπεράσει τον εαυτό του.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης προς την ευρωπαϊκή «Γη της Επαγγελίας», καθώς και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν σ’ έναν πλοίαρχο που τους συνάντα να θαλασσοπνίγονται δημιουργούν το πλαίσιο για μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Ωστόσο ο συνδυασμός της μετανάστευσης, με το προσωπικό δράμα του πλοιάρχου αν και προσφέρει στιγμές εξαιρετικής έντασης, δεν υποστηρίζεται επαρκώς σεναριακά παρά τις καλές προθέσεις του σκηνοθέτη ο οποίος σημειώνει: « Τα παιδιά στο πλοίο δεν παίζουν με τους κανόνες της ευγνωμοσύνης, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην αληθινή ζωή. Κι αυτό νομίζω είναι κάτι που πληγώνει την Ευρώπη, αλλά καλώς ή κακώς έτσι παίζεται το παιχνίδι σήμερα. Είναι μια κόντρα που μοιάζει έμφυτη σε κάθε σχέση εξουσίας –ακόμη και στις ερωτικές.»

Όμορφα πλάσματα (Beautiful Creatures)

Του Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενίζ. Διάρκεια: 2 ώρες και 4 λεπτά. Με τους: Άλις Ένγκλερτ, Άλντεν Έρενραϊχ, Τζέρεμι Άιρονς, Έμα Τόμσον.

Ένας θνητός Ρωμαίος και μια μάγισσα Ιουλιέτα σε μια ιστορία ενηλικίωσης γύρω από την πραγματική μας ταυτότητα – μια μοντέρνα μυθολογία που εκτυλίσσεται σε μια γοτθική, βαθιά θρησκευόμενη επαρχία του Νότου, ανάμεσα στους πνιγμένους στην άναρχη βλάστηση κήπους, στους θολούς βάλτους και στα φαντάσματα του Αμερικανικού Εμφυλίου. Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί τα πρότυπα παρομοίων ταινιών φαντασίας του είδους «Twilight». Ωστόσο, ξεχωρίζει χάρη στην απροσδόκητη αγωνία και τις ανατροπές στην εξέλιξή της και την πρωτοτυπία του σεναρίου που αποτυπώνει με κριτική διάθεση τη θρησκόληπτη και δεισιδαιμονική ιδιαιτερότητα του Αμερικάνικου Νότου.

Barbie Η μπαλαρίνα με τις μαγικές πουέντ (Barbie in the Pink Shoes)

Του Όουεν Χέρλι. Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά.

Η ροζ κούκλα φορά τις ροζ πουέντ της και μεταφέρεται σε σύμπαν μπαλέτου, όπως στη Ζιζελ, τη Λίμνη των Κύκνων και τη Βασίλισσα του Χιονιού, όπου χορεύει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα