«ΑΓΡΙΑ» ΜΕΝ, ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΔΕ

Ενα πρώτο αλλά ξεκάθαρο «πράσινο φως» για τα σκληρά μέτρα, ανέμενε από το euroworking group η Αθήνα, αλλά δεν το πήρε. Στα χέρια των πιστωτών μας και των πολιτικών αρχηγών το «κλειδί» για την οριστικοποίηση του σκληρού πακέτου άγριας λιτότητας.   

Του Βαγγέλη Δουράκη

Κωδικό προς κωδικό έψαχναν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες τις προτάσεις που κάνει η Αθήνα ώστε να «κλειδώσει» το πακέτο των 13,5 δισ.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου παρουσίασε ενώπιον και των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ το επώδυνο πακέτο, ένα πακέτο που έχει συμφωνηθεί μόνον εντός του οικονομικού επιτελείου και όπως έλεγαν πηγές της κυβέρνησης συμφωνία με κόμματα και τρόικα δεν υπάρχει: τα κόμματα συνεχίζουν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για μέτρα που θέλει διακαώς η τρόικα (πχ εφεδρεία) και η τρόικα έφυγε από την Αθήνα διαφωνώντας για την απόδοση του πακέτου των 3 δισ. ευρώ διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και των 2 δισ. ευρώ αύξησης φόρων (που αυγάτισε παρ’ όλα αυτά σε 3 δισ. ευρώ).

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι το όργανο των ευρωπαίων τεχνοκρατών δεν έδειξε να βιάζεται… Άλλωστε, στο επίκεντρο είναι η Ισπανία -αναφέρουν-  και να μπει στο «κάδρο» η Ελλάδα, φέρεται ότι παραμένει  η «κόκκινη γραμμή» της έκθεσης αξιολόγησης του μνημονίου, με τους υπουργούς να αρνούνται να  πάρουν θέση πριν ολοκληρωθεί η εικόνα από την έκθεση.

Η επόμενη πράξη θα παιχτεί την Δευτέρα σε δύο πεδία, στο αν η «τρύπα» των 5 δισ. ευρώ μέτρων που απορρίπτει η τρόικα θα κλείσει και στο αν η τρόικα θα δεχθεί «ικανοποιητική πρόοδο» στο υπόλοιπο σκέλος του Μνημονίου στις δεκάδες μεταρρυθμίσεις που παραμένουν ανοικτές. Και βέβαια, εκκρεμεί η συμφωνία των κομμάτων για το πακέτο που έχει προαναγγελθεί ότι θα ανακοινωθεί επισήμως.

Άγνωστός «Χ» παραμένει και το τι συμβαίνει και με την περίφημη «ρήτρα απόκλισης». Αν δηλαδή (και υπό πόσο αυστηρούς όρους) θα δεχθούν οι δανειστές μικρότερο πακέτο υπό τον όρο άμεσης λήψης μέτρων τον Ιανουάριο του 2014 σε περίπτωση απόκλισης…. Σημειώνεται ότι «ρήτρες απόκλισης» υπάρχουν από το 2009 στο μνημόνιο και ορίζουν ότι η Ελλάδα υποχρεούται σε περίπτωση απόκλισης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Άλλωστε έτσι «αυγατίζουν» σε κάθε αναθεώρηση τα μέτρα. Αυτή την φορά όμως τα μέτρα θα είναι προαποφασισμένα και θα ενεργοποιούνται αυτόματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Την Δευτέρα πατούν ελληνικό έδαφος οι επικεφαλής της τρόικα, από κοινού με τα τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να «τσεκάρουν» νούμερα και να ζητούν να «κλείσουν» οι …εκκρεμότητες πριν γίνει ο τελικός απολογισμός.

Οι επιτηρητές φέρονται αποφασισμένοι να επισκεφθούν κάθε υπουργείο και φορέα που συνδέεται με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις οι οποίες καθυστερούν για να ολοκληρώσει το «πόρισμα» που θα κρίνει και αυτό την επικαιροποίηση του μνημονίου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η «εντολή» στο τελευταίο Eurogroup ήταν «κάντε μεταρρυθμίσεις» με στόχο να δουν αν η κυβέρνηση έχει αποφασιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα