ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΟΥΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Απόφαση με την οποία θα σταματάει η απαγόρευση εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο, όχι για όλες τις περιπτώσεις αλλά μόνον για όσα εγκαθίστανται σε στέγες, ετοιμάζει η ΡΑΕ.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σήμερα έχουν μπεί στον «πάγο» όλες οι νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Πελοπόννησο, μετά την απόφαση της ΡΑΕ για τον «κορεσμό» του δικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ,

ο πρόεδρος της Αρχής θα επαναφέρει το θέμα των οικιακών φωτοβολταϊκών. Η Ρυθμιστική Αρχή έχει ζητήσει λεπτομερέστερα στοιχεία για τον αριθμό των αδειών και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά και έτσι εκτιμάται ότι θα ληφθεί απόφαση για εξαίρεση των οικιακών (και λοιπών εγκαταστάσεων σε στέγες). Συγκεκριμένα το σύνολο των οικιακών στην Πελοπόννησο δεν ξεπερνούν τα 4 Μεγαβάτ, όταν το όριο βάσει του οποίου κηρύχθηκε κορεσμένο το δίκτυο είναι 1900 Μεγαβάτ!

Στο θέμα αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βασιλάκος κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Τρίπολη για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Περιφέρεια. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η ΡΑΕ έχει καταθέσει στον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου δέσμη προτάσεων για τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης διαδικασίας αδειοδότησης σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, όπου θεωρούνται σήμερα ότι έχουν κορεσμένο δίκτυο λόγω δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου.

Ειδικά η υπόθεση των οικιακών φωτοβολταϊκών έχει «γονατίσει» τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, και μεγάλος αριθμός εργαζομένων κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά, αφού πολλές από τις εταιρείες θα κλείσουν εάν δεν προχωρήσει άμεσα η άρση του κορεσμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα