ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Ένα συνδυασμό κινήσεων που, αφενός θα μειώνει τους φόρους και τα τέλη που βαραίνουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού, αφετέρου θα αυξάνει τα έσοδα της ΔΕΗ χωρίς όμως εν τέλει να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής, μελετά η κυβέρνηση.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η εξίσωση που έχει να λύσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία είναι αρμόδια για τον καθορισμό των τιμολογίων ρεύματος, είναι περίπλοκη. Πρώτον, πρέπει να εξασφαλιστεί αύξηση

εσόδου για τη ΔΕΗ η οποία γράφει ήδη ζημιές και κινδυνεύει με κατάρρευση. Δεύτερον, πρέπει να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα που δημιουργείται στο ΛΑΓΗΕ (τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της αγοράς) το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Τρίτον, πρέπει να προστατευθεί το λαϊκό εισόδημα που δεν αντέχει μια νέα αύξηση στα ποσά που καλείται να πληρώσει κάθε φορά που παίρνει το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, η λύση της εξίσωσης ξεκινάει από την δέσμευση ότι δεν θα επιβαρυνθεί με αυξήσεις ο καταναλωτής μέσα στο 2012. Στο πλαίσιο αυτό μελετώνται τρόποι για να ισοσκελιστούν οι όποιες αυξήσεις είναι «υποχρεωτικές», όπως του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, με κάποιες μειώσεις στα τέλη για τη χρήση των δικτύων που επίσης πληρώνει ο καταναλωτής, και παράλληλα να υπάρξει μείωση στους φόρους που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής ρεύματος και έτσι να ελαφρυνθούν τα οικονομικά της ΔΕΗ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ήδη ενημερώσει το επιτελείο του υπουργείου, για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται, αφενός μεν η ρευστότητα της επιχείρησης, αφετέρου τα στοιχεία ισολογισμού. Έχει μάλιστα δεσμευθεί να παρουσιάσει τα λεπτομερή κοστολογικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Ζερβός, ότι η επιχείρηση σήμερα δουλεύει με ζημιά, καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί κατά 29% μέσα στο 2012 τη στιγμή που η πραγματική αύξηση που έλαβε η ΔΕΗ από τις αλλαγές τιμολογίων τον Ιανουάριο του 2012 ήταν μόλις 1%.

Από πού όμως θα μπορούσε να περιοριστεί το κόστος παραγωγής; Πρώτα απ’ όλα από τους τρεις διαφορετικούς Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που επιβλήθηκαν στην τελευταία διετία: δύο στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ηλεκτροπαραγωγή (ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά) και ένα στο τελικό προϊόν (ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα). Η υπερφορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης έχει συνθλίψει την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ, καθώς το κόστος αυτό δεν μετακυλίσθηκε ποτέ στους τελικούς καταναλωτές.

Το πρόβλημα βέβαια που έχει να λύσει το ΥΠΕΚΑ είναι ότι μια οποιαδήποτε μείωση στους Ειδικούς Φόρους θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλα ισοδύναμα μέτρα που να δημιουργούν εισροές στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα έσοδα έχουν καθοριστεί από τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Εκείνο επίσης που μελετ

Keywords
Τυχαία Θέματα