Αυτός είναι ο διάδοχος του Γιούνκερ

Ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος και δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, μετά από 19 χρόνια πολιτικής κυριαρχίας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Μετά από 175 ώρες διαπραγμάτευσης, επετεύχθη συμφωνία για το συνασπισμό», έγραψε στο Twitter ο Μπετέλ, 40 ετών, πριν ζητήσει ακρόαση από τον επικεφαλής του κράτους του Λουξεμβούργου, τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο.

Ο Μπετέλ, ο οποίος θα ορκιστεί την 4η Δεκεμβρίου, ορίζεται επικεφαλής ενός συνασπισμού δίχως προηγούμενο

μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων (DP), των Σοσιαλιστών του LSAP και των Πρασίνων του Déi Gréng.

Τα ονόματα των υπουργών και το πλήρες πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης δεν θα δημοσιοποιηθούν παρά στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μετά την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων.

Ο Γιούνκερ θα συνεχίσει να ηγείται του κεντροδεξιού Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος (CSV) στο Κοινοβούλιο. Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup δεσμεύθηκε να ασκήσει «κριτική» αλλά «εποικοδομητική» αντιπολίτευση, καθώς και ότι δεν θα επιδείξει μνησικακία για την ήττα του.

Στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά από τη ρήξη στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλιστών και Χριστιανοκοινωνιστών υπό το βάρος ενός σκανδάλου με επίκεντρο τις υπηρεσίες πληροφοριών, το κόμμα του Γιούνκερ, παρά το ότι βρισκόταν σε πτώση, παρέμεινε το μεγαλύτερο της χώρας με ποσοστό 33,6% των ψήφων και 23 βουλευτές από τους 60 του Κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα