ΑΔΕΔΥ: Έως το τέλος του μήνα 5000 απολύσεις

Στις 19 και 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί 48ωρη απεργία, ενώ στις 21 Μαρτίου θα συνεδριάσει εκ νέου η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εξετάσει την πορεία των κινητοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ εξέφρασαν φόβους ότι έως το τέλος του μήνα θα υπάρξουν 5.000 απολύσεις, κυρίως από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Ακόμη, εξέφρασαν

την ανησυχία τους για ενδεχόμενο «πάγωμα» της καταβολής του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους, από το καλοκαίρι, και σημείωσαν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 60.000 έως το τέλος του έτους, ενώ τα αποθεματικά του ταμείου πρόνοιας δεν υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Κριτική στο νομοσχέδιο για το κλείσιμο 23 φορέων

Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ «το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι απολύτως ενταγμένο στη συνολικότερη πολιτική περιορισμού του Δημοσίου Τομέα, εκχώρησης δομών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και δραστικού περιορισμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, τουλάχιστον αυτών που εργάζονται με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας».

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, σημειώνει, «η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ένα πολυεργαλείο (…) προκειμένου να συνεχίσει και να εντείνει την πολιτική του κλεισίματος υπηρεσιών, των μαζικών απολύσεων εργαζομένων και ταυτόχρονα της δημιουργίας μιας μικρής απόλυτα ελεγχόμενης δημόσιας διοίκησης».

Αναφορικά με το κλείσιμο 23 φορέων του Δημοσίου, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει πως «το προσωπικό που υπηρετεί στις καταργούμενες δομές, είτε τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας (το προσωπικό των ΝΠΔΔ), είτε οδηγείται κατευθείαν στην απόλυση (των ΝΠΙΔ), λαμβάνοντας την προβλεπόμενη (;), όπως αναφέρει, αποζημίωση».

Για τον επανέλεγχο των διαδικασιών μονιμοποίησης προσωπικού στο Δημόσιο, εκτιμά πως το προσωπικό που τίθεται σε καθεστώς ελέγχου «προσεγγίζει τις 40.000 περίπου».

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αντίθεσή της και για τη διαδικασία «αξιολόγησης» του προσωπικού στο Δημόσιο. Όπως καταγγέλλει, μέσω αυτής μεθοδεύεται η «απόλυση του 15% του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου» και παρέχεται στην κυβέρνηση άλλος ένας τρόπος «ουσιαστικής κατάργησης μιας υπηρεσίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα