WSJ: Η Δαμασκός «κρύβει» τα χημικά όπλα

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου που ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες αυτές, ανέφερε χθες στον ιστότοπό της πως μια εξειδικευμένη στρατιωτική μονάδα, η αποκαλούμενη Μονάδα 450, μετακινεί εδώ και μήνες τα αποθέματα για να αποφευχθεί ο εντοπισμός των όπλων.

Ωστόσο οι αμερικανικές και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και αξιωματούχοι στη Μέση Ανατολή πιστεύουν πως εξακολουθούν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα περισσότερα από τα χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με την WSJ.

Σύμφωνα

με την εφημερίδα, η Ουάσινγκτον εκτιμά πως η Δαμασκός διαθέτει 1.000 τόνους χημικών και βιολογικών παραγόντων, «αν και μπορεί να υπάρχουν και περισσότεροι» όπως δηλώνει αμερικανός αξιοματούχος.

Η συριακή κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά αποθήκευε τα περισσότερα από τα χημικά και βιολογικά όπλα της σε λίγες εγκαταστάσεις στη δυτική Συρία, άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο να διασκορπίζει τα όπλα αυτά, σύμφωνα με την WSJ. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το οπλοστάσιο έχει μεταφερθεί μέχρι και σε 50 εγκαταστάσεις στη δυτική, τη βόρεια, τη νότια και την ανατολική Συρία.

Και η σφαγή δεν έχει τέλος…

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εκτέλεσαν τουλάχιστον 248 ανθρώπους το Μάιο στα χωριά Μπάιντα και Μπανιάς, ανακοίνωσε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζητώντας να θεωρηθεί το καθεστώς υπεύθυνο γι’ αυτή τη σφαγή.

Σε μια έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι έχει καταρτίσει ονομαστικό κατάλογο 248 ανθρώπων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στις 2 και τις 3 Μαΐου σ’ αυτά τα δύο χωριά της παραλιακής επαρχίας της Ταρτούς.

Όμως η οργάνωση εκτιμά πως ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν πολύ πιο υψηλός και χαρακτήρισε αυτή τη σφαγή «μια από τις μαζικότερες εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες που έχουν γίνει από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία», πριν από δυόμισι χρόνια.

Η έκθεση δημοσιοποιείται τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα συζητάει ένα σχέδιο με στόχο να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα