Stress test: Στα μέσα Ιανουαρίου τα αποτελέσματα

Οριστικά για τις αρχές του 2014 μετατίθεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test της BlackRock για τις εγχώριες τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της άσκησης ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένουν σημαντικά ζητήματα –όπως ο

καθορισμός του ελάχιστου ορίου κεφαλαιακής επάρκειας– τα οποία θα καθορίσουν τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης. Οι εκκρεμότητες αυτές θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με την τρόικα.

Το κρίσιμο για τις τράπεζες είναι να κατορθώσουν να πετύχουν την εξομοίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με τα ισχύοντα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το αίτημα υποστηρίζουν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η ΤτΕ, ωστόσο για να υλοποιηθεί θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της τρόικας, κάτι που δεν είναι βέβαιο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση, ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες, βάσει του Μνημονίου, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων άνω του 9%. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αν πραγματοποιηθεί η εξομοίωση τότε θα «απελευθερωθούν» κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπογραμμίζουν, θα πρέπει να προσαρμοστούν –προς χαμηλότερα επίπεδα– και οι απαιτήσεις για το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας με το οποίο θα «τρέξει» το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Υπενθυμίζεται, στο προηγούμενο stress test που πραγματοποιήθηκε από την BlackRock, το 2012, ότι οι εγχώριες τράπεζες έπρεπε να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 10% για την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ για το δυσμενές σενάριο (βάσει του οποίου προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες) ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έπρεπε να ξεπερνά το 7%. Λίγο διάστημα μετά πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο πανευρωπαϊκό stress test από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να περάσουν το τεστ έπρεπε να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 7% για το βασικό σενάριο και τουλάχιστον 5% για το δυσμενές.

Στελέχη εγχώριων τραπεζών εκτιμούν ότι αυτή τη φορά δεν θα επικρατήσει ανάλογη τακτική. Σημειώνεται ότι όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα θέσει η τρόικα τόσο περισσότερα κεφάλαια θα χρειαστούν οι εγχώριες τράπεζες. Ολα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα, η επιστροφή της οποίας στην Αθήνα αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την πορεία της οικονομίας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 (εκτίμηση ΔΝΤ για +2,95%) και για το 2016 προβλέπεται ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% (έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ).

Αφού συμφωνηθούν οι τελικοί όροι με την τρόικα, η ΤτΕ θα προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζες συνεκτιμώντας μια σειρά παραγόντων, όπως η παρούσα κεφαλαιακή κατάσταση της κάθε τράπεζας, το απόθεμα των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η λειτουργική κερδοφορία της επόμενης τριετίας, η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου (πωλήσεις θυγατρικών, περιουσιακών στοιχείων κ.ά.), καθώς και τα οφέλη από τις συνέργειες που δημιουργούν οι πολλές συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα