MEDNETA: Αναβίωση ιστορικών μεσογειακών πόλεων

Το MEDNETA, που υλοποιείται από το ευρωμεσογειακό πρόγραμμα ENPI CBC, προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση για την αναβίωση των ιστορικών κέντρων των πόλεων, μέσω της επαναφοράς των επαγγελμάτων τέχνης.

Αφορά έξι πόλεις της Μεσογείου (Αθήνα, Φλωρεντία, Βαλένθια, Τύνιδα, Βηρυτό, Χεβρώνα) με μεγάλη πολιτιστική και οικονομική παράδοση. Μέσα από την έρευνα, τον διασυνοριακό διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επαγγελμάτων τέχνης και τους συσχετιζόμενους με αυτούς φορείς, το πρόγραμμα στοχεύει στον επανακαθορισμό, την ενίσχυση και

την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου των δημιουργικών επαγγελμάτων.

Παρόλο που στο παρελθόν η δραστηριότητα αυτών των επαγγελμάτων υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη, σήμερα, λόγω της εξέλιξης αλλά και των οικονομικών συνθηκών έχουν χαθεί.

Σύγχρονοι δημιουργοί και καλλιτέχνες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης και όσοι ασχολούνται με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, μπορούν μέσω του προγράμματος MEDNETA να καινοτομήσουν κάνοντας προτεραιότητα την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την διάδοση της γνώσης και της τεχνολογίας.

Όπως χαρακτηρίστηκα τόνισε στο «Matrix24.gr» η συντονίστρια του προγράμματος, καθηγήτρια του ΕΜΠ, κ. Σοφία Αυγερινού Κολώνια, «η κεντρική ιδέα του πρότζεκτ είναι να προσφερθεί η τεχνογνωσία στις πόλεις που συμμετέχουν από τον Νότο και η υπενθύμιση των επαγγελμάτων στο Βορρά, μέσω ενός κύκλου συνεργασίας που επιχειρείται γύρω από την Μεσόγειο».

Η κ. Αυγερινού Κολώνια υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν σε αυτό το νέο εγχείρημα τα πανεπιστήμια, οι τοπικές αρχές αλλά και οι σχετικοί φορείς. Όσον αναφορά την διάδοση του προγράμματος στις τοπικές κοινωνίες επικαλείται το στενό δίκτυο συνεργατών, τη χρήση διάφορων επικοινωνιακών εργαλείων, τους εκπροσώπους των επαγγελματιών αλλά και κοινωνικούς ελεγκτές που θα οριστούν.

Σε δηλώσεις του στο «Matrix24.gr», ο υπεύθυνος του προγράμματος Renato Botti, μίλησε για τη σημασία των εμπειριών των συμμετεχόντων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι προτεραιότητες του προγράμματος.

«Οι ανάγκες όσων συμμετέχουν είναι αυτές που διαμορφώνουν το ίδιο το πρόγραμμα», ανέφερε ο Renato Botti, σημειώνοντας πως η υλοποίησή του προέκυψε μετά από μεγάλο ανταγωνισμό ανάμεσα σε πολλές προτάσεις και τονίζοντας την ανάγκη για μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των συμμετεχόντων, προκειμένου να επιτύχει.

Το πρότζεκτ MEDNETA, έχει προϋπολογισμό περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ και προσδοκάται ότι θα διαμορφώσει νέους ορίζοντες αλλά και επανάκαμψη των ιστορικών πόλεων που καθημερινά χάνουν τα ιστορικά στοιχεία της παραγωγικής διάρθρωσης τους, της κοινωνικής συνοχής και της καθημερινής τους διαβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα