Η Ουκρανία σε κρίση, ο Γιανουκόβιτς σε αναρρωτική άδεια

«Ο πρόεδρος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια εξαιτίας μιας οξείας νόσου του αναπνευστικού που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας τη μεθεπομένη της παραίτησης της κυβέρνησης και σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική κρίση έπειτα από δύο μήνες διαδηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ παραιτήθηκε την Τρίτη και ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη διορίσει ένα διάδοχο. Ο Σέρχι Αρμπούζοφ, ο οποίος ήταν πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αζάροφ, έχει αναλάβει προσωρινά τα πρωθυπουργικά καθήκοντα.

Ο Γιανουκόβιτς δεν θέλει ειρηνική

λύση

Παντελή έλλειψη συμβιβαστικής διάθεσης επιρρίπτει στον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ.

Σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle o Γερμανός ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος εκτιμά ότι ο ουκρανός πρόεδρος δεν θέλει ουσιαστικά την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη χώρα του: «Όταν βλέπω ότι ο πρόεδρος παρενέβη τη στιγμή που τα κόμματα ήταν (σσ. χθες Τετάρτη) έτοιμα να συμφωνήσουν σε μια λογική λύση, τότε διαπιστώνει κανείς ότι προφανώς ο πρόεδρος αυτός δεν θέλει μια ειρηνική λύση».

Εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης

Σε ερώτηση γιατί δεν ανταποκρίνεται η ΕΕ στο αίτημα της ουκρανικής αντιπολίτευσης για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ηγεσίας του Κιέβου, ο Έλμαρ Μπροκ απαντά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Την επόμενη εβδομάδα όμως, όπως προσθέτει, και εφόσον δεν υπάρξουν αξιοσημείωτες αλλαγές στο Κίεβο, η ΕΕ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων εναντίον όσων κατηγορούνται για δολοφονίες και βασανισμούς.

«Αυτή την εβδομάδα κάναμε εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης. Η αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί. Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Φούλε είναι εκεί, όπως επίσης και η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Άστον. Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να απέφεραν καρπούς. Από τον τόνο της φωνής μου αντιλαμβάνεστε ότι αισθάνομαι να έχω ξεγελαστεί».

Επαναφορά του συντάγματος του 2004;

O πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ

Και αυτό, όπως εξηγεί, από την πολιτική της κυβέρνησης η οποία «κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός και δυο προς τα πίσω». Πώς όμως θα μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση στην Ουκρανία;

«Η ειρηνική λύση προϋποθέτει να μπουν πάλι σε μια τάξη οι νόμοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των νόμων που σχετίζονται με μια επιλεκτική δικαιοσύνη αλλά και τη μεταρρύθμιση των δικαστικών αρχών. Όπως επίσης την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του γενικού εισαγγελέα. Το ζητούμενο είναι νόμοι που θα σχετίζονται με ένα νέο εκλογικό δίκαιο το οποίο θα είναι ελέγξιμο και που θα καθιστά δυνατή τη διενέργεια δίκαιων εκλογών. Επίσης θα πρέπει να τεθεί και πάλι σε ισχύ το σύνταγμα του 2004, το οποίο οδηγεί πιο άμεσα σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να πάρεις από τον πρόεδρο την απόλυτη εξουσία. Και γι΄αυτό πιστεύω, ότι είναι σημαντικό να το συνδυάσεις με εκλογές».

Ορισμένοι ουκρανοί πολιτικοί εκτιμούν ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου. Ποια είναι η άποψη του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; «Εάν ο πρόεδρος συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο τρόπο, τότε φοβάμαι πως ναι. Δεν μπορεί να φέρνει λύσεις που εξυπηρετούν μόνον τα δικά του συμφέροντα και να μην λαμβάνει υπόψη τη λαϊκή βούληση. Πρόκειται για μια μη υποφερτή κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα