KKE: Αναβολή συνεδρίου ζητούν 55 στελέχη

14:55 3/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, η σύγκρουση μεταξύ της ηγετικής ομάδας του Περισσού και της μειοψηφίας που ασκεί κριτική στις επιλογές της Αλέκας Παπαρήγα, μαινόταν με ένταση. Μάλιστα, τόσο η ίδια η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, όσο και οι στενοί της συνεργάτες (Δημήτρης Γόντικας, Μάκης Μαΐλης, Παναγιώτης Μεντρέκας), απαντώντας στους «φλωρακικούς» που υπερασπίζονται τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου του κόμματος, χρησιμοποίησαν σκληρούς χαρακτηρισμούς και τους κατηγόρησαν ευθέως για «προβοκάτσια» που βλάπτει

το κόμμα. Μάλιστα, η κ. Παπαρήγα έφτασε στο σημείο να τους χαρακτηρίσει «αγράμματους», ενώ στον Περισσό αποτελεί κοινό τόπο ότι όλα τα ενδεχόμενα –ακόμη και αυτό της διάσπασης- είναι ανοιχτά, για το 19ο Συνέδριο, που ξεκινά σε δύο εβδομάδες.

«Αναβολή ή διάσπαση»

Τα 55 στελέχη που παρεμβαίνουν στον εσωκομματικό διάλογο ζητώντας αναβολή του Συνεδρίου, τηρούν ίσες –και κριτικές- αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο, αν δεν αρθεί το εσωκομματικό αδιέξοδο και η «εμφύλια» σύγκρουση, να προκύψει νέα διάσπαση. «Τα τελευταία χρόνια, η ίδια η ηγεσία έχει προχωρήσει σε σταδιακή «διολίσθηση» του ίδιου του Προγράμματος το οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει από θέση ευθύνης. Αυτό το αναντίρρητο γεγονός αποτελεί τη μεγαλύτερη φραξιονιστική παραδοξότητα στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας.
Από την άλλη, η ομοιότητα των κειμένων που υπερασπίζονται το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου αποδεικνύει ότι υπάρχει, τουλάχιστον ένα, παράλληλο καθοδηγητικό κέντρο», σημειώνουν τα εν λόγω στελέχη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο δρόμος του φραξιονισμού και της μετάλλαξης καθιστούν ορατό το κίνδυνο μιας νέας διάσπασης και της παραπέρα περιθωριοποίησης του Κόμματος», υπογραμμίζουν τα εν λόγω στελέχη, για να προσθέσουν: «Απαιτούμε την αναβολή του 19ου Συνεδρίου. Ένα Συνέδριο που θα διεξαχθεί μέσα σε ένα τέτοιο κρίσιμο τοπίο για την εργατική τάξη και το λαό , δε μπορεί να είναι ένα Συνέδριο παρασκηνίων, προγραφών και καθορισμένων συσχετισμών».

Ολόκληρη η επιστολή των 55 στελεχών που ζητούν αναβολή του Συνεδρίου έχει ως εξής:

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ 55 ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αναβολή-τώρα- του 19ου Συνεδρίου

Κείμενο προβληματισμού 55 μελών και στελεχών του ΚΚΕ

Με έκπληξη χιλιάδες μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, παρατηρούν την εξέλιξη του προσυνεδριακού διαλόγου. Η κατάσταση στο Κόμμα θυμίζει ολοένα και περισσότερο τη περίοδο 1928-31: διαλυτισμός και φραξιονισμός χωρίς αρχές.
Τα τελευταία χρόνια, η ίδια η ηγεσία έχει προχωρήσει σε σταδιακή «διολίσθηση» του ίδιου του Προγράμματος το οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει από θέση ευθύνης. Αυτό το αναντίρρητο γεγονός αποτελεί τη μεγαλύτερη φραξιονιστική παραδοξότητα στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας.
Από την άλλη, η ομοιότητα των κειμένων που υπερασπίζονται το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου αποδεικνύει ότι υπάρχει, τουλάχιστον ένα, παράλληλο καθοδηγητικό κέντρο.
Η εσωκομματική δημοκρατία έχει μετατραπεί σε , δια μέσου του διαδικτυακού χώρου, άγονη αντιπαράθεση , που πολλές φορές ξεπερνάει κάθε όριο συντροφικής κριτικής. Η αλλαγή του καταστατικού αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την φραξιονιστική διαπάλη.

Η οικοδόμηση πολιτικών συμμαχιών πάνω στην αντίθεση καπιταλισμός-σοσιαλισμός , η εξαφάνιση κάθε αντιιμπεριαλιστικού στόχου , η αντικατάσταση της έννοιας της εξάρτησης με το αντιεπιστημονικό σχήμα της πυραμοειδούς αλληλεξάρτησης, δεν αποτελούν απλά αναθεώρηση των χαρακτηριστικών του Κόμματος , αλλά συνολική του μεταμόρφωση και μετατόπιση σε διαφορετικό, ιστορικά, πολιτικο-ιδεολογικό ρεύμα.
Ο δρόμος του φραξιονισμού και της μετάλλαξης καθιστούν ορατό το κίνδυνο μιας νέας διάσπασης και της παραπέρα περιθωριοποίησης του Κόμματος.

Απαιτούμε την αναβολή του 19ου Συνεδρίου. Ένα Συνέδριο που θα διεξαχθεί μέσα σε ένα τέτοιο κρίσιμο τοπίο για την εργατική τάξη και το λαό , δε μπορεί να είναι ένα Συνέδριο παρασκηνίων, προγραφών και καθορισμένων συσχετισμών.
Καλούμε τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ να διεκδικήσουν η Κεντρική Επιτροπή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διορίσει ένα νέο Π.Γ. με νεότερα αλλά και παλαιότερα στελέχη, που δεν θα έχουν εμπλακεί άμεσα στη φραξιονιστική διαπάλη, θα έχουν αναγνωρισμένο εσωκομματικό κύρος και θα μπορούν να εγγυηθούν, αφ ενός την ακύρωση της μετάλλαξης του Κόμματος , όσο και την ομαλή εσωκομματική λειτουργία του μέχρι το Συνέδριο.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ΚΚΕ, ΚΟΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΥΣΙΩΝ»

Keywords
Τυχαία Θέματα